Politika

Itt a bizonyíték: az Orbán-kormány így szakítja szét a magyar gazdaságot

nyugatifeny.hu

És ezt sikernek adják el.

,,Az elhibázott brüsszeli szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, egész iparágak kerültek veszélybe.

A recesszió elkerülése, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében ezért a kormány 2022. október 1-jével elindította a feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházás-támogatási programot, amelyben

2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel

támogatja a vállalkozások működési költségnövekedését, illetve energiahatékonysági beruházásait

– jelentette ki Nagy Márton a kormány 2023-as gazdasági terveit bemutatva.

A program keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022. utolsó 3 hónapjára vonatkozóan az energiaköltség növekmény 50 százaléka erejéig. Emellett lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

Folyamatosan egyeztetve a piaci szereplőkkel és érzékelve, hogy a szankciók nem csak a termelő vállalatok esetében hozzák szorult helyzetbe a kkv-kat,

a kormány újabb döntéseket hozott:

újabb 3 hónappal meghosszabbítja támogatási időszakot, így már 2023. első három hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség növekményre vonatkozó támogatást.


A kormány emellett arról is döntött, hogy kiterjeszti a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra.

Összességében tehát már több mint 36 ezer kkv előtt áll nyitva a lehetőség a jelentkezésre. A kormány minden érintett vállalkozást arra biztat, hogy mielőbb regisztráljon az energiatamogatas2022 portálon”

— biztatott a gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton mai közleményéből kiderül, hogy az Orbán-kormány nemcsak a magyar családokat hagyja magára az egyre mélyülő gazdasági recesszióban, hanem a magyar kis- és középvállalkozások zömét is.

Az energiaárak drasztikus megemelkedése egyre több kisvállalkozás működését veszélyezteti,

hiszen a hétszeres gáz és kétszeres áram költségnövekedése egyre több kis- és középvállalkozónak jelent súlyos terhet.

A kormányzat sikerpropagandaként könyveli el, hogy a hozzájuk gazdaságilag ezer szállal kötődő kkv-knak támogatást nyújtanak az energiaár-robbanás időszakában, de itt fontos megjegyezni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatsora szerint 2021-ben Magyarországon

közel 900 ezer kis- és középvállalkozás működött,

akiknek ugyanannyira járna az állam közbenjárása, mint a turisztikai szektorban dolgozóknak.

Sok gazdasági szakértő szerint a 2023-as év nem csupán az európai gazdaságot fogja recesszióval (GDP tartós csökkenése) sújtani, hanem az örökösen különcködő magyar gazdaságot is. Az Orbán-kormány tavaszi választási kampányában a belső fogyasztás külső gerjesztése és a szándékosan elértéktelenített forint böjtjét lassan mindenki érzi az országban.


Nem megnyugtató válasznak látszik, hogy a kormányzatban a számok fogalmait és jelentéseit egyszerűen

nem veszik tudomásul

a gazdaságpolitikai döntéshozók.

Pedig magától értetődő, hogy 900 ezer kis- és középvállalkozás van bajban, nem pusztán 36 ezer. De hát már megszokhattuk 2010 óta, hogy

a sokak fizetik meg a kevesek kiváltságát.

(MTI korrigálva/ksh.hu/Nyugati Fény) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top