Politika

Kemény üzenetet küldtek az akadémiai dolgozók Orbánéknak az Erasmus-ügy kapcsán

nyugatifeny.hu

Elmondták javaslataikat.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az Erasmus-botránnyal az egyetemek modellváltása is megbukott, az alapítványi rendszer azonnali megszüntetésére, az egyetemek autonómiájának visszaállítására van szükség.

A beígért százmilliárdos európai fejlesztési támogatásból eddig egyetlen fillér sem érkezett még meg a modellváltó egyetemekhez, mert az Európai Bizottság (EB) költségvetési kockázatnak tartja az ilyen intézmények anyagi finanszírozását. Ezért nem érhetők el még az egyébként jogos források sem –emlékeztettek az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) az Erasmus-botrányra reagáló nyilatkozatában.

“A miniszterek tanácsának decemberi döntése alapján az Erasmus és a Horizon programokra sem lehet kötelezettséget vállalni. A kormány pénzügyi zsarolása tehát eddig blöffnek bizonyult”

– állapította meg a civil szervezet.

Az ADF Facebook-oldalán is közzétett nyilatkozat szerint már a kezdettől fogva világos volt, hogy a hazai egyetemek alapítványi átszervezése semmilyen komolyan átgondolt oktatáspolitikai koncepcióra nem épült.

Állítják, „a vagyonkezelői alapítványok rendszere minden hangzatos szólam ellenére nem hozott létre független egyetemeket”.

Hozzátették, hogy „A nem hivatalból delegált, hanem konkrét személyekre vonatkozó és élethosszig tartó kuratóriumi tagság nem az egyetemek függetlenségét hozta létre, hanem a fideszes politikusok befolyását betonozta be”.

Ezért az ADF azt javasolja – hangsúlyozták –, amit már 2021-ben is:


Az alapítványi rendszert

azonnal meg kell szüntetni,

és vissza kell állítani a magyarországi egyetemek autonómiájának törvényi garanciáit és szervezeti kereteit.

Az akadémiai dolgozók szerint a helyzet egyébként még rosszabb, és nem csak az alapítványi egyetemeket érinti. Feltételezésük szerint ugyanis a külföldi diákok és oktatók nem fogják böngészgetni a magyar egyetemek szervezeti és működési szabályzatát, hogy megállapítsák, melyik alapítványi egyetem, és melyik nem. Majd máshová mennek, így pedig minden magyar egyetem és ezzel Magyarország is egyre gyorsuló ütemben szakad majd le a versenytársai mögött.

(via Népszava) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top