Politika

Kiderült: Kevesebb gázt fogyasztott, ezért rengeteget perkálhat a kormánynak egy magyar cég

nyugatifeny.hu

Hihetetlen.

Szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert

kevesebb gázt fogyasztott

az előre tervezettnél. A Szetáv ebben a fűtési szezonban állna át a geotermikus energia nagyobb arányú használatára, ami harmadába kerülne a gáz árának, de inkább a gázt is égetik, mert az MVM a kisebb mennyiségű havi gázfogyasztást pénzbüntetéssel sújtja.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. évek óta tartó beruházással, EU-s és állami támogatásból állította át a hőközpontjait a gázkazánok működtetéséről a termálvíz hőenergiájának felhasználására. Ezt a gázzal való takarékosság mellett környezetvédelmi szempontok is indokolják, hiszen a korábbi teleken a távfűtés volt a város legnagyobb légszennyezője. Most azonban úgy látszik, ez mégsem fog megvalósulni.

A Szetáv majdnem 28 ezer lakást és 500 intézményt hővel és meleg vízzel ellátó távfűtőrendszert üzemeltet. Korábban évente 26-28 millió köbméter gázt égettek el, ez pedig 50-60 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával járt.

Idén a Szetáv fogyasztása kevésbé volt tervezhető, mert sokan használnak kevesebb hőenergiát a korábbinál, illetve egyes szegedi intézményeket zárva tartanak a télen a kormány energia-megtakarítási rendelete miatt.


Annyira jól sikerült a takarékoskodás, hogy az előírtnál a Szetáv jóval kevesebbet fogyasztott. Az MVM Zrt. állami energiacég azonban bár némi alul-, vagy túlfogyasztást megenged ugyan a lekötött gázmennyiséghez képest, a nagyobb mértékűt már bünteti. Azért, hogy ne fizessen rá még jobban, a Szetáv a termálhő használata helyett

tavaly ősszel ismét gázt kezdett égetni,

ezúttal a fogyasztás növekedése, azaz a kötbér csökkentése érdekében. Ezzel azért járhat a cég viszonylag jobban, mert a gázos hőtermelésre kap állami támogatást, a kötbérre azonban nem.

Bár a termálvizes rendszer mínusz 6-8 fokig elegendő energiát adna, csak akkor kellene gázzal is kiegészíteni a geotermikus hőtermelést, ha annál hidegebb volna, de a műszaki logikát a kötbérfizetési kötelezettség nem veszi figyelembe. Pedig a gázárak emelése után sokkal inkább gazdaságos a termálhő használata a távfűtésben: a termálvizes hőtermelés jelenleg csak harmadannyiba kerül, mint a gázkazános.

(via telex.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top