Politika

Bekeményít a NAV: Pár ezer forintos köztartozás miatt követelik vissza a nagycsaládos autótámogatást

nyugatifeny.hu

Vissza kell fizetniük a 2,5 millió forintot.

Az állam pár tízezer forintos köztartozások miatt arról döntött, hogy visszakérik a 2,5 millió forintos nagycsaládos autótámogatást. A Telex arról számolt be, hogy az egyik érintett, Péter, 2021-ben nem tudta, hogy tartozik a NAV-nak 100 ezer forinttal, amikor 2,5 milliós autóvásárlási támogatást kért és kapott.

Ugyan azóta már teljes tartozását rendezte, októberben mégis felszólító levelet küldött neki az államkincstár, hogy

fizesse vissza mind a 2,5 millió forintot.

“Péter jogtalanul kapta meg a támogatást a köztartozás miatt, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy négy gyerekét szállítja a pénzből vásárolt kisbusszal”

— írták a határozatban.


A lap egy másik olvasója, Edina esetében még ennél is különösebb dolgokról számoltak be: ő már 2020-ban rendezte 15 ezer forintos tb-tartozását, de most őt is felszólították, hogy adja vissza a családi autóra költött milliókat. A köztartozások ellenőrzésére vonatkozó jogszabályt utólag módosították, az ügyben sok érintett lehet, a lap kérdéseire azonban az államkincstár egyelőre nem adott választ.

Péter felszólították, hogy 15 napon belül fizesse vissza a több mint másfél évvel korábban, négy gyereke után, nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegét és kamatait, vagyis több mint 2,5 millió forintot.

Az indoklás szerint egy ellenőrzésen megállapították, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor Péternek köztartozása volt. A feltételek közt szerepelt a tartozásmentesség, és mint írták, a kérelem benyújtásával Péter büntetőjogi felelősséget vállalt arra, hogy az abban szereplő információk valósak. Ő azonban határozottan állítja, a tavaly októberi levél kézhezvételéig semmilyen tartozásról nem volt tudomása, és ezért nyilatkozott úgy a kérelme benyújtásakor, hogy

nincs köztartozása, tehát megfelel ennek a feltételnek is.

kormányrendeletben meghirdetett autóvásárlási lehetőséggel azoknak a három- vagy többgyerekes családoknak “segített” az állam, akik hét- vagy többszemélyes, új vagy keveset futott, használt tesztautót szerettek volna, és rendelkeztek némi önerővel, esetleg finanszírozási szerződést kötöttek egy bankkal — emlékeztetett a lap.

A támogatási rendszert még 2019 tavaszán hirdette meg a kormányzat, majd július 1-jétől fogadta is a kérelmeket a Magyar Államkincstár. Ezt követően ezeket elbírálták, és a pénzt, amely akár 2,5 millió forint is, de legfeljebb a kiválasztott autó vételárának 50 százaléka lehetett, nem a családok, hanem az autókereskedések kapták meg. Ezeken az autókon

el kellett helyezni a “Családbarát Magyarország” logóval ellátott matricát is,

és szigorúan szabályozták azt is, hogy ki használhatja tartósan az autókat. mint közölték, kizárólag azok, akik megkapták a támogatást, illetve a házastársuk.

Megjegyezték, az autóvásárlási támogatások visszaköveteléséről szóló határozat apró, de kegyetlen logikai csavart is tartalmaz, ugyanis bár ezeken az autókon a vásárlástól számított három évig elidegenítési záradék van, így nem adhatja el őket a tulajdonos, a záradék feloldására csak akkor ad engedélyt az államkincstár, ha előzőleg visszafizette a teljes összeget, aki jogalap nélkül kapta meg.


Tekintve, hogy az egyik érintett szerette volna tisztázni, hogy milyen régi tartozás miatt kérhetik tőle vissza most a 2,5 millió forintot, levelet küldött a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, hogy visszamenőleg ellenőrizzék számláját.

Mint kiderült, az államkincstárnak benyújtott nyilatkozat időpontjában valóban volt egy 52 ezer forintos személyijövedelemadó-tartozása, ráadásul ezt 2019 májusában kellett volna befizetnie, de Péter ezt csak 2022. november 7-én tette meg, ahogy a 11 ezer forint késedelmi kamatot is befizette ekkor a NAV-nak.

A Magyar Államkincstár másik érintettnek küldött levele pedig azzal zárul, hogy az autóra költött 2,5 millió forint visszafizetésére vonatkozó felszólítást nem tudják visszavonni, de Péter keresetet nyújthat be a döntéssel szemben, illetve 36 havi részletfizetést, vagy egyéves fizetési halasztást kérhet.

Ezt a “lehetőséget” válaszotta a másik érintett, Edina is, aki saját ügyéről azt írta a Telexnek, hogy 2016-ban és 2017-ben, több részletben felhalmozott 15 500 forint egészségügyi hozzájárulási hátralékot, amit egy, az Ügyfélkapujára érkezett felszólítás után, 2020-ban befizetett.

Ennek ellenére most tőle is visszakövetel az államkincstár valamivel több mint 2,5 millió forintot

arra hivatkozva, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor, 2019 októberében még volt tartozása az államnak. Edina szintén azt állítja, hogy a kérelem leadásakor

nem tudott a tartozásról, és esze ágában sem volt kijátszani a szabályokat.

Dr. Gombolai Éva vezető jogtanácsos a támogatást igénylő és köztartozás-mentességükről nyilatkozó nagycsaládosok, valamint az államkincstár felelősségét egyaránt hangsúlyozza. A D.A.S. Jogvédelmi biztosító munkatársa szerint fontos, hogy ha egy támogatásnak vannak feltételei, akkor abból kell kiindulni, hogy az jogosult rá, aki azoknak a megfelel.

Hozzátette: ugyanakkor a hatóságnak, ezúttal az államkincstárnak szintén vizsgálnia kellett volna, hogy a kérelmező megfelel-e a szabályoknak, azokat pedig úgy kellett volna kialakítani, hogy biztosítsák a tisztességes eljáráshoz való jogot.


A lap kereste az ügyben a Magyar Államkincstárt, azonban választ nem kaptak kérdéseikre.

(telex.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top