Belföld

Lelepleztek mindent a szakértők: ez vár Magyarországra az árstop kivezetése után

Borítókép: Profimedia - illusztráció

Már a kormány is vizsgálja, hogyan lehetne kivezetni az árstopot, hogy az mindenkinek jó legyen.

Annyit biztosan állíthatunk, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben az utóbbi időben. A gazdaság épphogy elkezdett magához térni a koronavírus-járvány után, de aztán Európában mindent felborított az orosz-ukrán háború, ami még el fog húzódni egy darabig.

kormány 2021 őszén döntött arról, hogy Magyarországon átmenetileg árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerek esetében. Az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat 2023. április 30-ig tartják fent, de lehet innentől már valóban nem lesz hosszabbítás.

Nagy István agrárminiszter szerint is van esély arra, hogy a lejártakor kivezesse a kormány az élelmiszer-ársapkát. A miniszter kiemelte, hogy sok esetben indokolatlanul magas az áremelés, ezért arra kérték a gazdasági versenyhivatalt, hogy vizsgálja meg a kiskereskedelmi láncok árképzését.

 

Innentől pedig egyre több embert elkezdett az is érdekelni, hogy mi lesz, ha valóban megszűnik Magyarországon az árstop.


Több szakértő is nyilatkozott az ATV-nek, és biztosak lehetünk benne, hogy árstopok eltörlése után egy hirtelen áremelkedés következik majd, egyedül a tejnél lehet ez másképp. Azonban a szakemberek szerint hosszú távon a fogyasztók járnak jobban az árplafon kivezetésével, mivel ez piaci zavart okoz Magyarországon.

 

Ha a magyarok meghallják azt a szót, hogy infláció, akkor már kirázza őket a hideg, de ezzel sok más európai országban is így vannak az emberek. A boltok mindig csak kicsiket emeltek az árakon, de a végösszegen mindenki látja, hogy gyakorlatilag dupla annyiba kerül egyetlen bevásárlás.

Az áruházláncok a csirkemellel járnak a legrosszabbul, mivel 2000 forint felett tudják beszerezni, de 1600 forint körül kell értékesíteniük. Közben a Burgonya Szövetség arra panaszkodik, hogy a hazai termés mostanra elfogyott, importból kell fedezni a szükséges mennyiséget. Csakhogy a beszerzési ár itt is jóval magasabb, mint amennyiért a terméket értékesíteni lehet.


forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top