Politika

Mi történt? Magyar miniszterelnöke lesz Szlovákiának

nyugatifeny.hu

Hivatalos.

Beszámoltunk róla, hogy vasárnap lemondott hivataláról Eduard Heger megbízott szlovák miniszterelnök. Felmentését azért kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől, mert – állítása szerint – az államfő semmilyen javaslatát nem fogadta el a javaslatait, amelyekkel elkerülhették volna egy szakértői kormány kinevezését. Heger kormányából egyébként nemrég két miniszter is lemondott.

Čaputová ragaszkodott hozzá, hogy a szlovák előrehozott választásokig hivatalnokkormányt nevezzen ki. Ennek érdekében nincs szükség arra, hogy a parlamenti pártok vezetőivel egyeztessen róla, a következő néhány héten ki vezesse az országot.

A hivatalnökkormány további jellemzője, hogy a kabinet tagjai javarészt szakértőkből, nem pedig politikusokból állnak. Ilyen volt Magyarországon a 2009 áprilisától 13 hónapig regnáló Bajnai-kormány is.


Az államfő vasárnap délután hivatalosan bejelentette:

Ódor Lajost, a Szlovák Nemzeti Bank magyar származású elnökét nevezi ki

a kabinet élére. Minderről a leköszönő miniszterelnökkel, továbbá a Boris Kollár házelnökkel való találkozását követően döntött. A szakértői kormány többi tagját várhatóan a május 15-ével kezdődő héten jelenti be Čaputová.

(Új Szó/Nyugati Fény)
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top