Politika

Végképp betelt a pohár: Kemény lépéseket tesznek az osztrákok az Orbán-kormány ellen

Újabb eljárás indulhat Magyarországgal szemben.


A közelmúltban az osztrák Spar üzletlánc bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Uniónál a különadó miatt. A vállalat felszólította az EU-t, hogy haladéktalanul avatkozzanak be az ügyben.

Orbánék miatt újabb kötelezettségszegési eljárást indíthatnak


Kronen Zeitung nevű osztrák lap friss cikkében számolt be a legújabb fejleményekről. Tájékoztatásuk szerint a Spar ausztriai ügyvezető igazgatója, Hans K. Reisch is azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy

indítsanak kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a különadó miatt.

Levelet írtak az Európai Bizottságnak

Reisch levelet küldött Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának, Thierry Bretonnak, a belső piacért felelős biztosnak, valamint az ügyben illetékes uniós főigazgatóságoknak is. Arra is kitértek, hogy Hans K. Reisch nem egyedül vette fel a kesztyűt, ugyanis Martin Kocher osztrák gazdasági miniszter és Alexander Schallenberg külügyminiszter is támogatásáról biztosította küzdelmében.

A két miniszter közösen írt levelet Ursula von der Leyennek, amelyben bírálták azon lépéseket, amelyek szerintük diszkriminatívak voltak a Sparral szemben, és semmibe vették az alapvető szabadságjogokat.


Orbánék nem tudtak elfogadható magyarázatot adni

Arról is írtak, hogy a Spar és más osztrák vállalatok már februárban lobbizni kezdtek Brüsszelben azért, hogy az uniós testület tegyen lépéseket a magyarországi különadó ellen. Úgy látják, Orbán Viktor kormánya nem tudott elfogadható magyarázatot adni arra, hogy a magyar nagyvállalatok miért mentesülhetnek a különadó alól.

Közölték:

Sparnak eddig összesen 48 millió euróba (mintegy 18,86 milliárd forint) kerülhetett a különadó,

amely csak 2023-ban 33 millió eurót tett ki.

Kivonulnak Magyarországról?

Hans K. Reischt ugyanakkor arra a felvetésre, hogy az ügy miatt esetleg kivonulnának Magyarországról, azt mondta, ez szóba sem jöhet.

„Magyarországon jelenleg erős második helyen állunk, és ha következetesen tudnánk befektetni, akkor lehetőségünk lenne arra is, hogy piacvezetők legyünk. Nagyon kényelmes jövedelmi helyzetből jövünk ki, de ezek az exogén (kívülről eredő) tényezők mindent elrontanak”

– mondta a vállalat vezetője.


Az Orbán-kormány különadójára már 2022-től panaszkodnak a külföldi cégek, ám akkor még a Spar képviselői is csak név nélkül mertek nyilatkozni az ügyben.

(krone.at / index.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top