Politika

Kiújult a belharc a Fideszben: Németh Szilárd bajban van

Vesztésre áll a rezsibiztos.


Úgy tűnik, Németh Szilárd békejobbja a Fideszből kitett csepeli polgármester, Borbély Lénárd felé mindössze a választóknak szóló színjáték.

Az önkormányzati választás kimenetele szempontjából sem a csepeli Fidesznek, sem a kormánypártból kiebrudalt polgármester csapatának sem érné meg az a választási együttműködés, amit Németh Szilárd javasolt nemrég – írta meg a magyarnarancs.hu.

„A Fidesz-szavazóknak tett gesztus, de

valódi akarat nincs mögötte, mert választójogilag óriási hátrány keletkezne belőle”

– értékelték a portál forrásai.


Némethék múlt heti javaslata szerint Borbély vagy Dudás Zoltán, a Fidesz polgármesterjelöltje lépne vissza a másik javára. A visszalépett polgármesterjelölt a tizenkettőből hét egyéni képviselői körzetet nevezhetne meg, azokon a helyeken, ahol az induló polgármesterjelölt visszalépteti saját jelöltjeit. A terv szerint egyetlen egyéni képviselői körzetben sem indulnának egymás ellen, ám a jelölőszervezeteik külön-külön választási listát állítanának.

Egyértelműen kamu az ajánlat

Egy 2023-as jogszabály értelmében az hozhat létre listát, aki a választókörzetek kétharmadában állít jelöltet. A csepeli Fidesz javaslata értelmében pedig 7:5 arányban osztanák fel a körzeteket, ebben az esetben pedig egyik szervezet sem tudna kompenzációs listát állítani.


Azaz: a 16 fős testületbe automatikusan öt ellenzéki képviselő kerülne be kompenzációs listáról. Ez nyilvánvalóan senkinek sem érné meg együttműködés esetén.

„Valószínűleg zavarórepülés. A Fidesz szavazóinak szól”

– írta a portál.

„Az ilyesmi nem úgy kezdődik, hogy a kormánypárti sajtónak kiküldünk egy közleményt. Hanem felhívjuk a másikat.

Tipikus Németh Szilárd-féle trollkodás.

Ez egyfajta gesztus a Fidesz-szavazók felé, de valódi akarat nincs mögötte, mert választójogilag teljes hülyeség”

– értékelte a történteket egyik, Borbély Lénárd csapatába tartozó megkérdezett.

Csepeli belharc

Ahogy arról beszámoltunk, Budapest XXI. kerületében nagyon durva balhéval indult a 2023-as tavasz: a polgármestert és az alpolgármestert is kizárták a Fideszből. Borbély Lénárd akkor Németh Szilárd leszámolásának esett áldozatul, ám úgy tűnik, az ex-fideszes polgármester nem adja olyan könnyen magát.

Ez azonban a Fidesz és az országos vezetéshez közel álló polgármester pozíciójának elvesztésével is járhat  amint azt megírtuk.


Borbély kapcsolata a Fidesszel azóta is ambivalens. Bár kizárta a párt, sokáig a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-frakcióban ült, és arra sem válaszolt, hogy egyeztetett-e a Fidesz felső vezetésével arról, hogy ismét megpályázza a polgármesteri széket.

Március elején azonban – fél évnyi huzavona után – kitették a fővárosi frakcióból is.

Borbély, aki 10 éve vezeti Csepelt, ezúttal a Közösen Csepelért Polgári Egyesület nevű kormányközeli ernyőszervezet jelölésével indul az önkormányzati választásokon.

Az sem elképzelhetetlen, hogy az őt ellehetetleníteni próbáló Németh Szilárddal kell majd ringbe szállnia.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top