Politika

Sokkal nagyobb a baj a kórházakban, mint eddig gondoltuk: Újabb osztályokat zárhatnak be

Pintérék teljesen szétverték a rendszert.


Az ellátáshoz nélkülözhetetlen orvostechnikai eszközöket beszállító cégek helyzete a kórházak adósságainak rendezetlensége miatt tarthatatlanná vált. Ez az elmúlt időben több kórházi osztály működésének a felfüggesztéséhez vezetett.

A szektor érdekképviseleti szervezetei az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordulnak – írta meg a 24.hu.

Ezt már a betegek is megérzik

A sokéves probléma most vált igazán súlyossá, a jelenlegi helyzet már a betegellátásra is hatással van. A csütörtöki sajtótájékoztatón Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta, hogy a kórházak eladósodása miatt az orvostechnikai eszközök beszállításával foglalkozó cégek rendre bajba kerülnek.


„Évtizedes problémáról van szó, amiről már mindent elmondtunk”

– tette hozzá.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója, Rádai Tamás drámai képet festett a helyzetről.

Kiemelte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ tavalyi adatainak elemzése alapján elmondható, hogy

a kórházi osztályok ideiglenes leállása az esetek 10–15 százalékában az orvosi eszközökkel kapcsolatos problémák miatt következik be.

Úgy gondolja, hogy a kórházi adósságok halmozódása oda vezet, hogy CT- vagy MRI-gépek állnak le, mert nincs pénz a javításukra.

A helyzet pedig ennél csak rosszabb lesz, ha a kormány nem rendezi a kórházak adósságát. Ez pedig tetemes összeg: az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában újra meghaladta

100 milliárd forintot.

Mások Orbánék prioritásai

A résztvevők úgy látják, hogy a kormány a honvédelemre, valamint a gazdasági növekedés beindítására koncentrál. Azonban hangsúlyozták, sem erős honvédelem, sem gazdasági növekedés nem képzelhető el stabil egészségügyi ellátás nélkül.


„Ahhoz azonban stabil eszközellátásra van szükség”

– hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: már lassan 20 éve hitegetik az orvostechnikai szektort, várjanak, megoldódik a probléma.

Bár a kormány 2023 végén rendezte az adósságokat, ez félmegoldásnak bizonyult. Február közepére ismét jelentős adósságot halmoztak fel az intézmények. A főtitkár kiemelte: az orvosegyetemeken januárról február végére 5 milliárd forinttal nőtt az adósság.

A négy orvosegyetem február végén összesen 18,7 milliárd forintot görgetett maga előtt.

A kialakult helyzet miatt a beszállítók arra szólították fel a kormányt, hogy mihamarabb rendezzék a kórházak teljes adósságállományát.

A három szervezet úgy döntött, az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert az egészségügyi intézmények sok esetben nem rendezik azokat a késedelmi kamattartozásukat, amelyekről a vállalkozások hivatalosan értesítik őket.


Ezzel a gyakorlattal azonban

jogszabályt sértenek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top