Politika

Súlyos botrány érik: Orbán Viktor megszegte az ígéretét, magukra hagyták a recski sárlavina károsultjait

Kósa Lajos barátja vitatta a felelősségét az ügyben.


Orbán hiába írta alá a kormányhatározatot, mégsem lesz kártérítés

Nem kerül Recskre az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározattal elkülönített félmilliárd forint. Így kiderült, a pénzből senki nem számíthat segítségre azok közül, akiknek a házát tavaly nyáron elöntötte a sár – hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Korábban megírtuk, hogy a recski bányát üzemeltető cég közölte, visszautasít minden kártérítési igényt, annak ellenére, hogy szeptemberben az országos bányakapitányság határozata jogsértést állapított meg és 3 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezte a bányatársaságot.


A Fidesz alelnökének barátja szerint ő nem felelős semmiben

A Fidesz alelnökének, Kósa Lajosnak barátjaként ismert Fiák István ügyvéd vitatta, hogy ügyfelét, a recski kőbányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Zrt.-t bárminemű felelősség terhelné a június elején bekövetkezett sárlavina okozta károk miatt. A bányatársaság jogi képviselőjeként már azt is vitatta, hogy „a megjelölt területen bármilyen káresemény bekövetkezett volna”.

Megszólalt a polgármester


A napokban az ATV Start című műsorában Nagy Sándor recski polgármester kijelentette:

az 500 millió forintos támogatás okafogyottá vált, ezért már nem is számolnak vele.

A 24.hu ezután információkat kért a polgármestertől, aki azt közölte,

a támogatást „csak úgy nem adják oda,

ahhoz kellett volna a Belügyminisztérium támogatói okirata is. Ez viszont nem született meg”.

Nagy Sándor azt mondta: a sárlavina által érintett recski ingatlanokat több szakértő is felmérte, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a Heves Vármegyei Kormányhivatal részéről is érkeztek a Belügyminisztérium felkérésére a helyszínre,


de ezek a vizsgálatok mind azt támasztották alá, hogy „a házak statikailag nem sérültek meg” (?).

„Nekem mondták is már akkor a szakértők, hogy erre nem fognak 500 milliót adni, higgyem el nekik. Mert ha erre adnának félmilliárdot, akkor nem lenne megállás, a nagyobb viharkárokat is mind a kormánynak kellene fizetnie.

Így aztán a lakók visszaköltözéséhez elég volt egy takarítás, mert az ingatlanok nem váltak életveszélyessé”

– fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: hivatalos levelet nem kapott arról, hogy az említett támogatás nem érkezik meg, de úgy véli, elég egyértelmű a helyzet, hiszen a támogatáshoz szükséges okirat eddig nem született meg, az eset óta pedig eltelt több mint kilenc hónap.


A károsultak nem kapnak semmit, a bánya Fiákéknak termeli a pénzt

Felhívták rá a figyelmet, hogy a bányacég 2023. január 1-jétől szeptember 21-éig tartó időszakra vonatkozó beszámolója szerint a csonka 2023-ban 89,5 milliós nyereséget produkált. Megjegyezték, 2022-höz képest a cég kötelezettségei 360 millióról 853 millió forintra nőttek, vagyis cirka félmilliárd forintnyi tartozást halmoztak fel ebben az évben. Az eszközállomány mindeközben 360 millióról 1,16 milliárdra nőtt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top