Politika

Megáll az ész: Szijjártó nagyköveti címet és extra fizetést ajándékozott Orbán kulcsemberének

Már elkészült a törvényjavaslat.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nagyköveti címet és államtitkári fizetést adna Fürjes Balázsnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagjának. Ehhez már a törvényjavaslatot is benyújtotta – írta meg a hvg.hu.

A „sima” nagyköveti címnél azonban többről lenne szó, a titulussal ugyanis a jövőben

„Magyarország sportdiplomáciai tevékenységének, illetve a magyar sport nemzetközi kapcsolatainak elősegítése érdekében”


államtitkári díjazás jár. Emellett pedig a tárca által fizetett titkárság a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A kinevezésre a miniszter tehet javaslatot, és az Sulyok Tamás köztársasági elnök határozataként jelenik meg.

Gyurta Dániel, az úszó olimpikon is nagyköveti rangot kapott 2022-ben. Ő 2016-ban lett nyolc évre a NOB sportolói bizottságának tagja.

Fideszes politikusként lett a NOB tagja

Beszámoltunk arról, hogy tavaly márciusban Fürjes Balázs benyújtotta a lemondását a Miniszterelnökségnek. Így megszűnt a parlamenti államtitkári, illetve miniszterhelyettesi megbízatása – jelentette be az államtitkár a Facebook-oldalán.

Fürjes nem csupán ezen tisztségeket töltötte be. A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökeként, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2032-es brisbane-i tornája előkészítő bizottságának tagjaként is tevékenykedett.


A fideszes politikus lett a NOB magyar jelöltje, aki a tavaly 80. életévét betöltött Schmitt Pál helyére érkezett. Ez pedig összeférhetetlen volt az államtitkár politikai pozíciójával. Schmitt Pál bukott köztársasági elnök magas életkorára való tekintettel elveszítette mandátumát, ugyanis a NOB szabályzata szerint 80 éves korig lehetnek tagja a delegáltak a bizottságnak.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top