Politika

Pintérék taccsra vágták a rendszert: Ezt már a nyugdíjasok visszarántásával sem lehet helyrehozni

Ezt nem lehet pótolni.


Pintér Sándorék taccsra tették a rendszert: három év alatt több mint ötezerrel csökkent a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma a köznevelésben – írta meg a nepszava.hu.

Ötezer pedagógus tűnt el a rendszerből

A statisztikai kimutatások szerint 2020 októberében 132 084 fő volt a teljes munkaidős pedagógusok száma, ami 2021-ben 131 233 főre, 2022-ben 129 170 főre csökkent. A legfrissebb, 2023 októberére vonatkozó adatok szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusok létszáma 126 966 fő.


Ezt a Köznevelési Információs Rendszer (KIR) adataiból derítette ki a portál.

Ugyanakkor egyre több pedagógust foglalkoztatnak részmunkaidőben: a 2020-as 12 528 főről több mint kétezerrel, 14 752 főre emelkedett a számuk 2023 októberére. A megbízási szerződéses, óraadó pedagógusok száma is enyhén emelkedett a 2020-as 11 896 főről 12 473-ra.

Emellett egyre több a teljes és részmunkaidőben foglalkoztatott, nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben dolgozók létszáma is. 2020 októberében 38 304-en dolgoztak ebben a munkakörben, 2023 októberében már 41 485-en.

A KIR kizárólag a köznevelési intézmények adatait tartalmazza, a szakképző intézményekét nem.


Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a portál kérdésére elmondta, hogy a teljes munkaidős pedagógusok számának csökkenésében elsősorban az játszik szerepet, hogy szinte minden évben egyre többen érik el a nyugdíjkorhatárt.

Ezzel együtt egyre kevesebb pedagógus lép frissdiplomásként a pályára, vagy megy vissza rövidebb-hosszabb kihagyás után dolgozni. A PSZ adatai szerint 2023-ban 4939 pedagógus érte el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Miközben az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly szeptemberben összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni a köznevelésben.

A PSZ elnöke rámutatott arra is, hogy a teljes munkaidős tanárok száma tovább csökkenhetett október óta. Hiszen akkor még állományban voltak azok, akik nem fogadták el az új „életpályatörvény”, ismertebb nevén státusztörvény feltételeit. Akik nem írták alá az új szerződést, azoknak a jogviszonya 2023 novemberében szűnt meg.

Visszahívták a nyugdíjasokat

Totyik szerint a megbízási szerződésesek és különösen a részmunkaidősök számának emelkedése sem véletlen. Elsősorban ebben a formában foglalkoztatják tovább azokat a pedagógusokat, akik nyugdíj mellett dolgoznak.


A kormány 2022-ben egyszerűsített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásának szabályain

– a nyugdíjuk megtartása mellett kaphatnak fizetést is –, hogy ezzel is enyhítsék a tanárhiányt.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top