Politika

Ezeknél elmentek otthonról? Százezreket sújtó csapásról döntöttek Orbánék

Az Orbán-kormány döntése sokaknak fog fájni.


Százötvenezer ember él ma úgynevezett zártkertben. Azok, akik át akarják minősíttetni a telküket, egy új rendelkezés következtében olyan mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy sírva fakadnak – válik nyilvánvalóvá az index.hu cikkéből.

A zártkert-tulajdonosok országa

Van egy generáció, amely talán már nem is érti ezt az elavultnak tűnő fogalmat. A zártkert fogalmát a földtulajdon és a földhasználat továbbfejlesztéséről szóló 1967. évi IV. törvény határozta meg:


„Zártkert a község (város) külterületének nagyüzemileg nem művelhető, elkülönített része. A zártkertnek az a rendeltetése, hogy az állampolgárok személyi földtulajdona és földhasználata – a belterületen kívül – ott állandósuljon.”

A törvényt végül 1987-ben hatályon kívül helyezték, majd 1994-ben a telekkönyvi besorolások is megváltoztak. A korábbi zártkerteket a külterületi földek közé sorolták.

Földvédelmi járulékot szabott ki az Orbán-kormány

A külterületi földet csak akkor lehet átminősíteni, ha a termőföld rosszabb minőségű, azaz nem lehet gazdálkodni rajta. Ebben az esetben azonban úgynevezett földvédelmi járulékot kell fizetni. Ami a tavalyi változtatások miatt

idén már háromszor annyi pénzt jelent, mint eddig.

Az átminősítés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a földterület könnyebben értékesíthető. Igaz, a vevő akkor sem kaphat rá lakáshitelt, ha épület áll a telken. Pedig

sokan menekültek / menekülnek zártkertes övezetbe.

Ennek elsősorban az olcsóbb telekár az oka.


Több hullámban érkeztek a beköltözők

Vigvári András szociológus 2023-ban megjelent: Zártkert-Magyarország című könyvében három kiköltözési hullámot említ:

  • a 1990-es években, amikor drámai mértékben emelkedtek a lakásfenntartási költségek, és ezzel párhuzamosan megnőtt a munkanélküliség;


Azaz: a zártkertek lakói a legtöbb esetben a lecsúszó rétegekhez tartozók. Főleg az anyagi gondok elől menekültek azokra a területekre, ahol

sem buszjárat, se közvilágítás, sem vezetékes gáz nincs.

Sőt: mivel a zártkerteket építési tilalom is sújtotta, a kis alapterületű gazdasági építmények helyett

esélyük sem volt legálisan házat építeni.

Jelenleg a legtöbb zártkerti ingatlan Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Zala és Baranya vármegyében található.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top