Politika

Mit művel a bíróság? Felbukkant egy titokzatos személy, és elsöpörte a sikeresen indult tiltakozást

A törvényszék felülbírálta a sóskúti akkumulátorgyár építése kapcsán hozott korábbi döntését.


Budapest Környéki Törvényszék megtagadta a sóskúti helyi népszavazás hitelesítését, amelynek keretében a helyi lakosok arról dönthettek volna, akarnak-e bármilyen akkumulátorgyártással kapcsolatos gyárat a településükre – hívta fel a figyelmet Sóskút önkormányzata Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében pénteken.

Feltűnt egy ismeretlen helyi lakos


Még február elején a helyi választási bizottság hitelesítette a helyi képviselők által kezdeményezett a referendumot, azonban „egészen váratlanul” egy ismeretlen helyi lakos – a határidő előtt két órával benyújtott – kérelme okán

a törvényszék felülbírálta korábbi döntését, és megtagadta a kérdés hitelesítését.

KapcsolódóBetelt a pohár: Népszavazást indítanak a civilek az Orbán-kormány sóskúti gyára miatt (+videó)

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor-újrahasznosító, elem- és akkumulátorhulladékot feldolgozó üzem működjön?”

– hangzik a népszavazási kérdés, amelynél a kérelmező azt kifogásolta, hogy „nem egyértelmű”, mire vonatkozik, illetve hogy a különböző tagmondatok viszonya „nem tisztázott”. Emellett szerinte a népszavazásnak lehet olyan kimenetele, „amelynek foganatosítása nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe”.

A törvényszék végül a kérelmet alaposnak, az indoklást helyesnek ítélte meg, így felülbírálta a korábbi döntést.

Az önkormányzat nem engedi el az ügyet

Sóskút önkormányzati képviselő-testülete jelezte, a dolgot nem hagyják annyiban, és alkotmányjogi panaszt fognak benyújtani az ügyben.


Aradszki András, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője továbbra sem szólalt meg a sóskúti népszavazással kapcsolatban. Mint ismert, a szomszédos Érden korábban maga kezdeményezett népszavazást arról, hogy ott épülhet-e akkumulátorgyár. Ugyanakkor megjegyezték: ennek jelenleg semmilyen tétje nincs, hiszen az ottani képviselő-testület már több mint egy éve elfogadott egy határozatot arról, hogy

a városban nem épülhet akkumulátorgyár.

Az érdiek pedig épp a szomszédos Sóskúton épülő szlovén Andrada által tervezett akkumulátor-újrahasznosító ellen tiltakoznak, a sóskútiakkal együtt. Erről azonban már hallgat a térség kormánypárti képviselője.

KapcsolódóKitört a botrány Sóskúton: Rendőrökkel menekült a dühös tömeg elől a polgármester (+videó)


Mit mondott korábban Orbán a sóskúti akkumulátorgyár ügyében?

„Semmilyen szándékunk nincs arra nézve, hogy bármilyen közösségnek a saját életéről szóló döntését megakadályozzuk,

sőt épp ellenkezőleg”

– jelentette ki korábban Orbán Viktor a parlamentben, akiről mindenki tudja: nála nem azt kell figyelni, mit mond, hanem azt, amit csinál.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormány még nem mondta ki azt sem, hogy „nemzetgazdasági szempontból kiemelt” beruházássá nyilvánítják-e a projektet. Amennyiben így tesznek,

az felülírhat bármilyen népszavazást, de a helyi lakosok akaratának semmibe vételét is jelentené.


Megírtuk, hogy Orbán Viktorék kormánya „társadalmi egyeztetésre” bocsátotta a sóskúti gyár terveit. Úgy érveltek, hogy a beruházás, – amely ellen elsöprő tiltakozás bontakozott ki – „hozzájárul a Sóskúton élők jólétéhez”. Bejelentették azt is, hogy a sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán (!) felügyeli majd.

(Mérce/Nyugati Fény) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top