Politika

Most jön a java: Orbán Viktornak napjai vannak hátra, és bekebelezi a magyarok legfontosabb menekülőútvonalát

Az üzlet évek óta húzódik, a magyar állam többségi tulajdont szerezne a Budapest Airport Zrt-ben.


Orbán Viktor kedden a parlamentben – az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdésére – közölte, hogy reményeik szerint

napokon belül visszakerül többségi állami tulajdonba a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

A repülőtérről

Mint ismert, a kormánynak már hosszú ideje fáj a foga a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, amely a magyar turistaforgalom, valamint a külföldre költözők számára talán a legfontosabb határátkelőhelyet jelenti. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tavaly év elején nyilatkozott arról, hogy a miniszterelnök nagy feladatot bízott rá.


„Azt a feladatot kaptam, hogy én tárgyaljak a repülőtér megvásárlásáról. Elkezdődtek az egyeztetések, amelyek jelenleg is zajlanak, de ezzel kapcsolatban többet egyelőre nem oszthatok meg”

– dicsekedett a tárcavezető.

Az üzlet azonban már 2020 óta húzódik. Akkor egy magyar befektetőkből álló konzorcium tárgyalt a Budapest Airport Zrt. (amely a budapesti repülőteret is üzemelteti) megvásárlásáról, majd a magyar kormány folytatott egyeztetéseket a reptér megvételéről.

Időközben az árával kapcsolatban több szám is nyilvánosságra került. Sajtóhírek szerint a magyar kormány 4 milliárd eurót ajánlott a reptérért, majd egy megemelt, 4,4 milliárd eurós árról is szó esett, 2021-ben pedig a Deutsche Bank fair értékbecslése 4,2-5,2 milliárd euró volt.

Megkezdődtek a hivatalos tárgyalások

Szeptemberre a Budapest Airport Zrt. többségi tulajdonosa, az AviAlliance GmbH. már megerősítette, elkezdték a hivatalos tárgyalásokat a magyar állammal a repteret üzemeltető cég eladásáról azután, hogy a magyar kormány újabb ajánlatot tett a reptér megvásárlására.


Az információk szerint a magyar államnak december 1-ig kellett volna kifizetnie a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészének vételárát. Az összeg a becslések szerint 1-3 milliárd euró között lehet.

Ezt az értesülést a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megcáfolta. Mint kifejtették, a visszavásárlási tárgyalások jól haladnak, de az együttműködés jegyében nem kívánnak több információt nyilvánosságra hozni, hogy az üzleti érdekek ne sérüljenek.

Nagy Márton eközben arról nyilatkozott, hogy bár a repülőteret francia segítséggel vennék meg, a katari állami beruházási alapot is próbálják meggyőzni, hogy csatlakozzon a vásárló konzorciumhoz.

Tavaly decemberben már úgy tűnt, a Budapest Airport megszerzése nem fog összejönni az államnak, akármennyire is kapálóznak érte.

Januárban azonban a gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatott, hogy a szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor.

Kapcsolódó: Kiderült, mikor ütik nyélbe az orbáni gigaprojektet: Nagy Márton minisztériuma bejelentést tett

Megreccsent a költségvetés

Mint azt január elején írtuk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) drámai adatokat közölt a magyar államadósságról. A költségvetés megreccsenésének egyik legfontosabb oka éppen az, hogy az adósság költségei elszálltak, a kamatkiadások a kétszeresükre, 2469 milliárd forintra nőttek.


Mindeközben a Budapest Airport Zrt. 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához csillagászati összegre, 2 milliárd euróra (760 milliárd forint) van szüksége az Orbán-kormánynak.

(rtl.hu/Nyugati Fény nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top