Politika

Erre mit lép a miniszterelnök? Orbán Viktor legfőbb ellenségével egyeztetett Sulyok Tamás (+fotók)

Magyarország elítéli az orosz agressziót – jelentette ki Sulyok Tamás.


Sulyok Tamás köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve, a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban – közölte a Sándor-palota csütörtök este az MTI-vel.

Közös nyilatkozatot fogadtak el


Az államfő a közlemény szerint állította: Magyarország számára kiemelten fontos „a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése”, valamint a közép- és kelet-európai országok összeköttetése. Jelezték, a csúcstalálkozón részt vevő államok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el.

A Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária – részvételével minden évben megrendezik a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját és üzleti fórumát – tudatták.

A közlemény szerint a magyar államfő több kétoldalú találkozón is részt vett.

Gratulált Romániának a schengeni övezethez való csatlakozáshoz

Klaus Werner Iohannis román elnökkel az országaik közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségről egyeztetett. Sulyok Tamás gratulált Romániának a részleges csatlakozásához a schengeni övezethez, és azt mondta, már rég teljes jogú tagnak kellene lennie az országnak, amit hazánk mindig is támogatott.

Elítélte Vlagyimir Putyin háborúját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette:

Magyarország elítéli az orosz agressziót,


és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért. A magyar államfő szerint meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt, a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása.

A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására – írták.

Sulyok Tamás kijelentette: jogászként úgy véli, egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón

mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások folytatása mellett

– áll a közleményben.

Kiálltak a visegrádi együttműködés erősítése mellet

Edgars Rinkevics lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Sulyok Tamás közölte: Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. Ennek egyik bizonyítéka – mondta –, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a balti légtérrendészeti misszióban. A gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két állam között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat tapasztalatait Liepajával, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet – közölte a magyar köztársasági elnök.


Nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok „problémamentesek”, és a két állam álláspontja között tapasztalható eltérések ellenére mindig nyitottak a párbeszédre – fogalmaztak.

A Szlovák Köztársaság képviselőjével – Tomás Taraba miniszterelnök-helyettessel – folytatott egyeztetésén Sulyok Tamás úgy fogalmazott: mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése.

Egyetértettek és kiálltak a visegrádi együttműködés erősítése mellett,

amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt – tájékoztatott a Sándor-palota.


(Sulyok Tamás/Facebook / MTI) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top