Politika

Figyelmeztettek: Rohamosan szaporodik Magyarországon egy halál0s betegséget terjesztő féreg

Kezelés hiányában életveszélyes tünetekkel járhat a betegség.


Egész Európában megjelent a halál0s kórt terjesztő féreg

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halál0s humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz – írta az agroinform.hu.


Egy Somogy és Baranya vármegyét érintő kutatás eredményei alapján kiderült, a kórokozó előfordulását több klimatikus és felszínborítással kapcsolatos tényező is befolyásolja, amely fontos információkat szolgáltat az emberi fertőzés szempontjából kockázatos területek meghatározásához, valamint a védekezési stratégiák kidolgozásához is.

A betegséget okozó Echinococcus multilocularis galandféreg terjesztésében

a rágcsálófajok és a ragadozó kutyafélék egyaránt érintettek.

A tünetek egyre súlyosabbá, kezelés hiányában életveszélyessé válnak.


A rágcsálók elsőként – mint köztigazdák – a környezetbe kikerülő petékkel fertőződnek meg, amelynek hatására a májukban rosszindulatú tumorhoz hasonló elváltozás alakul ki. Ezt követően a parazita a fertőzött rágcsálók elfogyasztása révén kerül a végleges gazdák szervezetébe – írták.

Az emberi megbetegedések a féregpeték véletlen lenyelésére vezethetők vissza,

amely mosatlan, nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával következhet be. A betegség sokáig, 5-15 éven át tünetmentes, majd először bizonytalan tünetekben (általános rossz közérzetben, hasi fájdalomban, súlycsökkenésben) nyilvánul meg, végül a fertőzés előrehaladtával a máj érintettsége miatt a tünetek egyre súlyosabbá,

kezelés hiányában életveszélyessé válnak.


A kezelés leggyakrabban csak sebészeti úton, az elváltozott májterület eltávolításával, majd sok esetben élethosszig tartó gyógyszerszedéssel történik – részletezték.

Magyarországon is megjelent, a Balaton déli partja is érintett

Felhívták arra a figyelmet, hogy bár a betegséget okozó galandféreg elterjedése leginkább a hideg és mérsékelt klímához köthető, az utóbbi években egyre több humán megbetegedést regisztráltak Európa melegebb, szubmediterrán régióiban,

így Magyarországon is.

MATE Kaposvári Campusán működő One Health Munkacsoport eddigi vizsgálataiból az is kiderült: a melegedő klíma ellenére a Somogy vármegyében található róka- és aranysakál-populációkban is egyre magasabb a fertőzöttség. 2021 és 2022 között például 197 róka és 194 aranysakál közül 71 egyedben bizonyították a galandféreg jelenlétét.


A One Health Munkacsoport szakértői a lehetséges járványtani kockázatok feltárását újszerű, a parazitológiai kutatásban korábban még nem alkalmazott statisztikai módszerrel végezték, amely lehetőséget adott arra, hogy a kockázati tényezők hatását a vizsgált terület kisebb részeire vetítve is megbecsüljék.

Mint írták, eredményeik igazolták, hogy a vizes élőhelyek előfordulása fokozza a ragadozók fertőzöttségi kockázatát, míg az éves csapadékmennyiség és annak kiegyenlítettsége csak egyes területeken járul hozzá a betegség fennmaradásához. Az adatok térbeli ábrázolása igazolta, hogy a vizsgálatba vont térségben három magasabb kockázatú terület azonosítható:

  • a Drávasík,
  • a Kaposvártól délre elhelyezkedő Zselic
  • és a Balaton déli partja.

A kapott eredmények hozzájárulhatnak a galandféreg ökológiai igényeinek megismeréséhez, illetve az emberi fertőzés szempontjából kockázatos területek meghatározásához és a védekezési stratégiák kidolgozásához is – közölték.


(Címlapkép: illusztráció)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top