Politika

Ezzel végképp kihúzhatták Orbánék a gyufát: Titokban akartak támogatni egy akkumulátorgyárat

Ha költeni kell, erre nem sajnálja az Orbán-kormány.


Az Orbán-kormány 2000 milliárd forintot csoportosított át az állami cégekbe. A pénzek jelentős részét már kis is fizették – írta meg a nepszava.hu. Mindezt akkor, amikor a napokban 675 milliárd forintnyi beruházás elhalasztásról döntöttek, hogy tartani tudják a már megemelt költségvetési hiánycélt.

Állami cégeket támogat az Orbán-kormány


Magyar Államkincstár adatai szerint a költségvetés terhére megítélt tíz legnagyobb támogatás kedvezményezettjéből nyolc állami cég. A két kivétel az Építési és Közlekedési Minisztérium, amely 224,8 milliárd forintra számíthat, ezt főként vasúti felújításokra költhetik el.

A másik Nyíregyháza önkormányzata, amely 132 milliárd forint plusz pénzt kap a Nyíregyházi Ipari Park víziközmű-hálózatának fejlesztésre. Ebben az esetben bújtatott beruházástámogatás történik:

a közpénz a szabolcsi megyeszékhelyen tervezett kínai akkumulátorgyár beruházáshoz köthető.

Magyar Villamos Művek jogutódja, az MVM CEEnergy egyedi kormánydöntés alapján idén 348,6 milliárd forintot kapott a költségvetésből a rezsicsökkentés támogatására. Kérdés, hogy ez a lépés indokolt-e, hiszen 2023-ra gyakorlatilag normalizálódtak az európai energiaárak.

Miközben az MVM tavaly több mint ezer milliárd forintnyi támogatást nyelt el, 2023 novemberében 309 milliárd forint rendkívüli osztalékelőleget fizetett vissza az államnak.

A MÁV különböző jogcímen kap pénzeket


A teljes magyar GDP közel egy százalékának megfelelő összeget,

összesen 710 milliárd forintot kap a MÁV-csoport különböző címeken.

A pénz nagyrészt működésre, kisebb részben fejlesztésekre megy el. 206 milliárd forintot kapnak a kieső menetdíjkedvezmények állami ellentételezésére. A pályahálózat fenntartására 207 milliárd megy el, illetve a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására is 111,2 milliárd forintot fizetnek ki.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top