Politika

Hónapok óta nem látott fordulat: Megszólalt Balog Zoltán utódja, és rögtön meglepetést okozott

A ped0filbotrányban érintett Balog püspök ezt (sem) merte kimondani.


Megírtuk, hogy Steinbach József püspököt választotta a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnökének. A poszt korábban Balog Zoltáné volt.

Eljárást kezdeményeztek Balog püspök ellen

Mint ismert, nyílt levelet írt 10 elkötelezett református, akik hívőtársaik nevében sürgetik Balog Zoltán távozását. Mint kifejtették, eljárást kezdeményeznek a Zsinati Bíróságnál Baloggal szemben és követelik leváltását.

A délelőtti zárt zsinati ülés után Steinbach József nyilatkozott a sajtónak. Az új lelkészi elnök a beszámoló szerint hangsúlyozta, hogy:


„a megrendülés időszaka után, feltámadott Urunkban bízva, az Ő szavára figyelve, egységben, hitben és reménységben szeretnénk szolgálni”.

Balog Zoltán püspöki tisztsége is terítékre került

Nyilatkozatát megelőzően Somorjai Balázs, a Magyarországi Református Egyház kommunikációs igazgatója felhívta a sajtó megjelent képviselőinek a figyelmét, hogy

Balog Zoltán dunamelléki püspöki tisztsége egyházkerületi hatáskör.

Emellett közölte: korábban az Elnökségi Tanács Pásztor Dánielt javasolta a zsinati lelkészi elnöki pozícióra, ám a tiszáninneni püspök az ezzel járó munkaterheket nem tudta vállalni.

„Alázattal, hittel, reménységgel, Jézus Krisztus ügye, és a református anyaszentegyházunk iránt elhívott szeretettel álltam meg ma délelőtt a Zsinati tagok előtt, és állok most a szélesebb nyilvánosság elé. Zsinatunk tagjai úgy döntöttek, hogy a következő két és fél évben engem bíznak meg a lelkészi elnöki feladatokkal. Nem készültem erre a szolgálatra.

Isten megtartó kegyelmében bízva, szeretett egyházunkért vállaltam el a jelölést”

– mondta sajtónyilatkozatát megkezdve Steinbach József püspök.

Steinbach József bocsánatot kért Balog Zoltán helyett is

Az egyházi vezető kiemelte:

„az Urat kérem, hogy tegyen alkalmassá, hiszen új megbízatásommal még több szolgálatról és felelősségről van szó, amelyre tekintve csak megrendülni lehet. Püspöki szolgálatom ideje alatt, pásztori lelkülettel igyekeztem odafigyelni a rám bízottakra. Személyesen hálát adok Istennek, hogy mindenkor, minden nyomorúságom és gyarlóságom ellenére adott erőt odaadóan szolgálni. A konfliktusok között is vallom a krisztusi szelídség erejét.”


Hangsúlyozta továbbá:

„Zsinatunk közösségében is bűnbánatot tartottunk, holnap úrvacsorai közösségben leszünk együtt.

Szeretnénk bocsánatot kérni mindazoktól, akiket megbántottunk, akik csalódtak bennünk.

Azért imádkozunk és cselekszünk, hogy Isten fordítsa javunkra a megpróbáltatásokat, újítson meg bennünket.”

Fontos kérdésként jelölte meg, hogy „miként vehet részt az egyház a közéletben úgy, hogy hiteles és egyetemes örömhírt hirdető, lelkigondozói, tanítói és prófétai szolgálata ne sérüljön; miként tud az egyház békességet teremteni és hidakat építeni, krisztusi szeretettel fordulva minden ember felé.”

„Azok felé is, akik teljesen mást gondolnak, mint mi”

– tette hozzá.

„Szeretnénk megnyugodni, elcsendesedni, és megtisztulva megújulni abban a küldetésben, amit az élő Isten, az életet kiteljesítő örömhíre által bízott ránk; valamint szeretnénk hűséggel folytatni azokat a szolgálatokat, amelyeket évszázadok óta áldásosan végzünk”

– mondta.

Rögzítette: elfogadhatatlan a bántalmazás

Arra kérte a közvéleményt:


„tekintsenek arra, hogy a Magyarországi Református Egyházban, és szélesebb közösségünkben, a Magyar Református Egyházban egységgel és alázattal mindent megtettünk és megteszünk azért, hogy a nehéz helyzetben lévők, bántalmazottak, rászorulók ügyét a Jézus Krisztustól tanult szeretettel hordozzuk. Miként azt püspöktársaimmal, valamint a főgondnokainkkal együtt – akik itt állnak – már korábban is hangsúlyoztuk:

»Gondoskodó szeretettel fordulunk azon gyermekek felé, akik gyülekezeteinkben, óvodáinkban, iskoláinkban nevelkednek, Bethesda kórházunkban gyógyulnak, és akik a hátrányos helyzetűeknek létrehozott Bárka táborainkban találkoznak az élet örömeivel, Isten szeretetével.

Az ő életük megóvása és gazdagítása, sebeik gyógyítása mindannyiunk szent kötelessége.«”

Kijelentette:

„Egyházunkban, és azon kívül is, eddig is, és ezután is

elfogadhatatlan bármiféle bántalmazás!

Gondoljunk tehát az általunk végzett, örömhírt hirdető, közösségeket teremtő, lelkigondozói, oktató-nevelői és diakóniai szolgálatainkra! Továbbra is eleven maradt a Kárpát-medencei Magyar Református Egyház szolgálata. Az ukrajnai háború kitörése óta közel 345.000 fő számára nyújtottunk valamilyen segítséget – határon innen és túl.

Az emberi segítségnyújtás mellett, továbbra is imádságainkban hordozzuk szeretett kárpátaljai református magyar testvéreinket a próbatételek idején. Békességért könyörgünk, azokra gondolva, akik szerte a világon konkrét háborútól szenvednek.”

Végül kifejtette:


„A megrendülés időszaka után, feltámadott Urunkban bízva, az Ő szavára figyelve, egységben, hitben és reménységben szeretnénk szolgálni. Az egyház bántható, visszaverhető, olykor kihaltnak látszik, de Isten szeretete mindenkor munkál. Jézus Krisztus ügye örök reménységgel teljes ügy, mindenkor.”

(reformatus.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top