Politika

Ez most valami vicc? Sulyok Tamás egészen meglepő óhajjal sietett Ferenc pápához

Ferenc pápa Sulyok Tamás államfőt fogadta csütörtökön Vatikánvárosban.


Ferenc pápánál tett hivatalos látogatást Sulyok Tamás csütörtökön Vatikánvárosban. Az egyházfővel a közösségekről, közösségeink jövőjéről beszélgettünk – árulta el a köztársasági elnök a helyszínen a magyar újságíróknak.

Mint mondta, a találkozón szóba került egy személyes téma is, amely a Szentatya budapesti látogatásakor mondott beszédének egyik üzenetét érintette. Ferenc pápa Szent István egyik intelmét említette, amely szerint légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen – idézte fel az államfő. Ez Szent István fontos üzenete, és nem véletlen, hogy éppen Ferenc pápa hívta fel rá a figyelmet – vélekedett Sulyok Tamás.

A köztársasági elnök számára ez az intelem sokat mond, megérintette, ezért

megkérdezte a pápát, nekiajándékozhatja-e,


hogy mint mottót használhassa. Ferenc pápa rábólintott a kérésére.

Ajándékokat vitt a Szentatyának

A magyar államfő első ajándéka a középkori magyar történelmet és szent királyainkat bemutató Képes Krónika díszmásolati példánya. Emellett egy matyóhímzéssel ellátott, hófehér alapú, arany mintázattal tarkított oltárterítővel is meglepi a köztársasági elnök a Szentatyát. Továbbá egy, a feltámadás, az újjászületés és a termékenység szimbólumaként számon tartott hímes húsvéti tojást is ajándékba kapott Őszentsége.

 

Sulyok Tamás az egyházfővel megosztotta a matyó hímzés történetének legendáját, ráadásként pedig megajándékozta a Ferenc pápát a Szent István király intelmei Imre herceghez című kötettel is. Ferenc pápa 2023-as magyarországi látogatásakor említette, hogy a könyvtárában nincs meg ez a kiadvány.


Az államfő csütörtökön részt vett azon a kihallgatáson is, amelyen Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklatra érkezett magyarokat fogadta, majd ezt követően jelen volt a zarándoklatot lezáró misén a Szent Péter-bazilikában. Magyarországról, a magyarok lakta határon túli területekről és a nyugati magyar közösségektől 1500-an érkeztek a Magyar Nemzeti Zarándoklatra, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) hirdetett meg. Ezzel nyilvánítottak köszönetet Ferenc pápa tavaly április 28. és 30. között Budapesten tett apostoli látogatásáért.

A köztársasági elnök pénteken Fra John Dunlappal, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterével folytat majd megbeszélést.

(MTI/Nyugati Fény) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top