Politika

Rátapostak a vészcsengőre a szakértők: Már Pintérék sem maradhattak csendben

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium a gyermekvédelem égetően fontos problémájáról adott ki közleményt.


Nincs elég férőhely, gondozási hely, valamint a nevelőszülők hiánya is nehezíti az újszülöttek, kisgyermekek elhelyezését. Ez csupán pár probléma, amely a hazai gyermekvédelmet érinti. Ahogy a Népszava friss cikkében szerepel, 30 rendezetlen jogállású, sorsára hagyott csecsemőt gondoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, valamint az ott létrehozott otthonban. Az érintett gyermekeknek nincs gyámjuk.

Farkas László, a Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Intézetének vezetője úgy nyilatkozott, hogy immár teljes kapacitással működik a megyei kórház területén 2023-ban kialakított 21 férőhelyen gyermekotthon. Az intézményt kifejezetten a kórházból haza nem adható csecsemők részére alakították ki. Hozzátette, hogy egy új, 40 férőhellyel rendelkező otthon előkészületei is zajlanak.


Mit mond a törvény?

A hatályos jogszabályok szerint a 12. életévét be nem töltött gyermek számára minden esetben nevelőszülőt, vagy ha ez nem lehetséges, illetve a gyermek egészségi, személyiségállapota indokolja, gyermekotthont, fogyatékkal élők vagy pszichiátriai betegek otthonát, támogatott lakhatást jelöl ki a gyámhatóság.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat rámutatott, hogy

a vármegyében magas a 4. életévét be nem töltött, szakellátásba kerülő gyermekek aránya.

Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium a lappal közölte, hogy a kórházban hagyott gyermekek

több mint 90 százaléka nem örökbe adható, ezért az örökbefogadási folyamatot sem lehet elindítani.

2023-ban a Gyermekjogi Civil Koalíció egy olyan nyilatkozatot adott ki, amelyben a gyermekvédelem súlyos problémájára hívták fel a figyelmet. Mint írták, nagyjából 50-100 csecsemő „várakozik” hónapokig kórházi körülmények között, mert a gyermekvédelmi szakellátás nevelőszülői férőhely hiányában nem tud számukra gondozási helyet biztosítani.

Az SOS Gyermekfalvak is arra mutatott rá pár hónapja, hogy

körülbelül 2000 nevelőszülő hiányzik a rendszerből

ahhoz, hogy minden, 12. életévét be nem töltött gyermek családban nőhessen fel. Felmérésük szerint 10-ből 6 ember azért nem vállalkozik erre, mert a nevelőszülők nem kapnak elegendő anyagi és nem anyagi jellegű támogatást.


A hírportál egy nevelőszülőtől úgy értesült, a gyakorlatban az, aki 3 gyermeket nevel, nettó 160 ezer forint „fizetést” kap. Korábban az LMP politikusa, Ungár Péter érdeklődött az összegekről. Rétvári Bence államtitkár tájékoztatása szerint a nevelőszülői jogviszony bevezetése, 2014 óta a díj a minimálbérrel indexált (értékkövetési módszer – a szerk.), és ebben nem is várható változás. Megosztotta továbbá, hogy

a hivatás népszerűsítésére sincs újabb terv.

Egy másik, égetően fontos problémáról

„Addig, amíg nem rendezik a személyes adataim védelmét, biztosan nem nyitok meg egyetlen Start-számlát sem”

– fogalmazott pár hete egy gyermekvédelmi gyám azzal kapcsolatban, hogy a nevelésbe vettek számára számlát kell nyitniuk. Mint részletezte, a szerződéskötéskor a személyes adataikat is meg kell adniuk, így többek között az érintett gyermekek is megtudnak róluk – szinte – mindent.

„Talán érthető okokból nem vágyom arra, hogy egy, esetlegesen a bűn útjára lépő, nevelésből kikerült fiatal és barátai a lakásomnál tobzódjanak a vélt sérelmeik miatt”


– indokolta a felháborodását.

Pintér Sándor tárcája kifejtette, hogy a Start-számlát automatikusan a támogatást folyósító számlavezető nyitja meg a nevelésbe vett gyermek számára, így ez nem terheli a gyermekvédelmi gyámot. Hozzátették, utóbbinak éves számadást kell adnia a számlán kezelt összegről. Ez ugyanakkor szöges ellentéte annak, amit a Népszavának nyilatkozó gyám mondott.

 

A gyermekek védelmével kapcsolatos törvényjavaslatokról

A gyermekvédelemmel kapcsolatos törvényjavaslatokat és az azzal összefüggő Alaptörvény-módosítást tárgyalta keddi ülésén az Országgyűlés. Általános vita zajlott a kormánypárti képviselők által benyújtott, „a gyermekek védelme érdekében” megalkotott egyes törvények módosításáról, az internetes p0rn0gráf tartalmak elérhetőségének korlátozásáról, valamint egyes kereskedelmi szolgáltatásokkal és reklámtevékenységgel összefüggő törvények módosításáról.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusa nemrég hangsúlyozta, hogy a Fidesznek meg kell szavaznia a DK gyermekvédelmi javaslatát, ha harcolni akar a ped0fíłia ellen. A Demokratikus Koalíció gyermekvédelmi kezdeményezése szigorítaná a ped0fiłok és segítőik büntetését, örökre eltiltaná őket a gyermekek közeléből.


A párt emellett független, szakértőkből álló bizottság felállítását sürgeti, hogy az kivizsgálja az állami és egyházi intézményekben történt visszaéléseket. Továbbá a jelenleg Rogán Antal propagandaminisztériumára fordított több mint 500 milliárd forintból egy átfogó gyermekvédelmi programot hajtanának végre.

Arató hozzátette, hogy megdupláznák a gyermekvédelemben dolgozók bérét, a családi pótlékot, valamint több állami támogatást biztosítanának a szakellátásra, a bentlakásos intézmények működtetésére és az önkormányzatok gyermekvédelmi feladataira. Mindemellett növelnék az állami gondozott fiatalok életkezdési támogatását – összegezte a DK politikusa.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top