Politika

Megáll az ész: Irgalmatlan pénzekért vásárolt be Dubajban Matolcsy Ádám köre

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám köre Dubajban vásárolt.


Matolcsy Ádámhoz köthető Future Holding Limited összesen négy ingatlant vett az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában, Dubajban, de ezek közül hármat már el is adtak derítette ki a – Direkt36.

Milliárdos tétel

Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a köréhez tartozó cég vásárolt meg több dubaji ingatlant. Köztük a One at Palm Jumeirah egyik 9. emeleti, tengerre néző, 286 négyzetméteres, 3 hálószobás apartmanját, amelyhez összesen 50 négyzetméternyi terasz és erkély is tartozik.

A luxusapartman ára 1 milliárd forint volt.

A vevő a Future Holding Limited. A kapcsolattartói adatoknál olyan e-mail-címeket adtak meg, amelyek egy Matolcsy Ádám által alapított céghez, az ügylet idején még vele házasságban élő előző feleségéhez, valamint egyik régi ismerőséhez és munkatársához kötődnek.


Az oknyomozó portál emellett egy Matolcsy Ádám nevével ellátott, nyilvános Pinterest-fiókon keresztül rátalált több olyan fotóra is, amelyek a One at Palm Jumeirah-ban található luxusingatlanban készültek. A képeken ugyanis számos részlet egyezik az ingatlannal.

Több fotón is feltűnik egy Matolcsy Ádámra hasonlító férfi is. Ráadásul néhány órával azután, hogy kérdéseiket elküldték a jegybankelnök fiának, a Pinterest-fiókból eltűnt a lakás képeit tartalmazó mappa linkje.

Luxusingatlan luxushelyen

A One at Palm Jumeirah nem akárhol található. Az Omniyat nevű ingatlanfejlesztő cég 25 emeletes felhőkarcolója Dubaj híres pálmafa alakú szigetén, a szigetre vezető autóút közelében nyúlik az égbe. Az Omniyat szerint ennek az ikonikus épületnek a lakói a „világ legexkluzívabb klubjába” kapnak tagságot, és a „legteljesebben megélt életet ünnepelhetik” One at Palm Jumeirah-beli rezidenciájukban.

A több százezer dubaji ingatlan tulajdonosi információit tartalmazó, nagyrészt 2020-ból és 2022-ből származó adatbázist a washingtoni központú, a nemzetközi bűnözést kutató Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) szerezte meg.


Majd megosztotta a norvég E24 nevű üzleti híroldallal és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű tényfeltáró újságírói hálózattal, amely koordinálta a több tucat szerkesztőség részvételével zajló, Dubai Unlocked elnevezésű nemzetközi projektet.

Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt a nyomozásban.

Nem ez az egyetlen dubaji ingatlan

A Future Holding három másik ingatlant is megvásárolt Dubajban, a kiszivárgott adatok szerint összesen 1,3 milliárd forintért. Ezek közül egynél Matolcsy Ádám egyik régi ismerősének és munkatársának az e-mail-címét adták meg kapcsolattartónak. A másik kettőnél azonban nem szerepel semmilyen elérhetőség.

A négy ingatlan közül hármat időközben eladtak. Köztük a One at Palm Jumeirah-beli apartmant is, amelyet az eredeti árhoz képest több mint 1 milliárd forinttal többért adtak tovább.


A Direkt36 megkereste az ingatlanügyletekben részt vevő, hozzá kötődő személyeket, de nem kapott tőlük válasz. Matolcsy György nevében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig reagált. Azt írták, hogy a jegybankelnök

„a felnőtt fiának üzleti ügyeivel nem foglalkozik”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top