Politika

Súlyos bejelentést tett a szlovák védelmi miniszter a Robert Fico elleni merénylet másnapján

Robert Fico állapotáról Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter nyilatkozott.


Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után – jelentette be Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön.

A Nyitrabányán szerdán elkövetett merénylet után több lőtt sebbel életveszélyes állapotban kórházba szállított kormányfőn 5 órán át tartó életmentő műtétet hajtottak végre. Az állapota stabil, de nagyon súlyos – jelentette be a tárcavezető.

A kórház igazgatóhelyettese szerint a miniszterelnököt 2 orvosi csapat műtötte, és továbbra is az intenzív osztályon fekszik. Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb kezelésre szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a 4 miniszterelnök-helyettes egyike venné át.

A szlovák sajtó Kaliňákot tartja a legesélyesebbnek.

Mi történt pontosan május 15-én?


Lövések dördültek el a nyitrabányai kultúrháznál szerdán, amikor Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke az emberek közé ment a helyi rendezvényen. A lövés a gyomrán és a lábán is eltalálta a kormányfőt.

Daniel Vražda, a DennikN riportere ugyan nem látta a lövést, de a helyszínen tartózkodott a rendezvény idején. Az eset után látta, ahogy a kormányfőért mentők érkeztek, betették a rohamkocsiba, és elszállították.

 

A lövések előtt Fico az őt üdvözlő emberekkel találkozott, amikor megtörtént a bűncselekmény. A kormányfő az eset után azonnal a földre zuhant. A támadót rövidesen elfogták a rendőrök. A helyszínt lezárták, a testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról.


A támadó, Juraj Cintula az értesülések szerint korábban az oroszbarát, volt szpecnazosok által kiképzett

neofasiszta Slovenskí Brancival állt szoros kapcsolatban.

„Nem értek egyet a kormány politikájával. Felszámolják a médiát, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgják ki Mazákot a pozíciójából?”

– fogalmazott egy korábbi videójában.

Megszólaltak a miniszterei

Korábban a környezetvédelmi tárcáért felelős Tomáš Taraba nyilatkozott a szlovák kormányfő állapotáról. Mint mondta, Fico túl van az életveszélyen, a műtét sikeresnek bizonyult.

„Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték”

– részletezte.


A szlovák belügyminiszter esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a bűnüldöző hatóságok nem lesznek tétlenek, nem marad büntetlenül egyetlen, a merényletet helyeslő vagy további hasonló tettekre bujtogató kijelentés sem. A hatóságok mindent megtesznek a többi közjogi méltóság és a parlamenti képviselők biztonságának garantálására – közölte Šutaj Eštok, hozzátéve, fokozni fogják egyes médiumok és ellenzéki politikusok védelmét.

 

(MTI/Nyugati Fény/Valódi Hírek) |forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top