Politika

Most jön csak a java: Csőstül özönlenek a magyar bírók panaszai az EU-hoz

Az Európai Bizottság részletezése szerint magyar bírók sora élt panasszal az intézmény felé az elmúlt időszakban.


Az Európai Bizottság friss közleménye szerint több panasz is érkezett az uniós intézményhez a magyar bírók helyzetével összefüggésben.

Emlékezetes, hogy Oláh Gaszton, a Budapest Környéki Törvényszék bírója pár hete panasszal fordult a bizottsághoz. Beadványában hatékony lépéseket sürgetett a magyar bíróságok függetlenségének helyreállításáért. Megjegyezte, hogy a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazására vonatkozó törvényi szabályozás elégtelen. Magyarországon – az uniós joggal ellentétesen – tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége – mutatott rá.


Kapcsolódó: Érik a gigabalhé: Váratlanul panasszal fordult egy magyar bíró az Európai Bizottsághoz

Hozzáfűzte,

„mindaddig, amíg magyar szabályozási környezet nem gondoskodik arról, hogy a bírói bérek kövessék a társadalmi-gazdasági realitásokat, és teljes egészében a kormány és a parlamenti többség döntésére bízza a bírói és igazságügyi alkalmazotti bérek meghatározását, a szabályozás intézményes szinten veszélyezteti a bírói függetlenséget és lehetőséget ad arra, hogy a végrehajtó és a törvényhozó hatalom tendenciózusan, ismétlődően és tartósan nyomást gyakoroljon a bíróságokra a javadalmazás útján”.

Oláh Gaszton arra biztatta a bíró és igazságügyi alkalmazott kollégáit, hogy éljenek panasszal az Európai Bizottságnál.

A jelek szerint a munkatársak megfogadták a bíró tanácsát. A bizottság közleménye szerint megvizsgálják a beérkezett panaszokat,


górcső alá veszik, hogy a leírtak sértik-e az uniós jogot,

beleértve a bírói függetlenség elvét.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top