Gazdaság

Megmondták a tutit: így lehet pár ezer forintból milliós nyugdíjtartalék

hvg.hu

15 évvel korábban kellene kapcsolni a nagyobb biztonsághoz.






 

Ha valaki már 25 éves korában elkezd félretenni nyugdíjas éveire, elég lehet havonta 7600 forint ahhoz, hogy 65 éves korára közel 5,5 millió forintot gyűjtsön és ezzel jelentős mértékben kiegészítse nyugdíját, ezzel szemben az emberek csak 40 éves koruk felett gondolnak erre – írja a Portfolio.hu az MNB Biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentése alapján.

 

Az MNB statisztikája szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknál látható, hogy a befizetési hajlandóság 40 fölött nő, a fiatalabbaknál a munkáltatói befizetés a meghatározó. Ez viszont nem a legjobb taktika. Az MNB készített egy számítást arról, mekkora összeg halmozható fel 65 éves korig.

 

Figyelembe vették, hogy az egyes korosztályok éves szinten átlagosan mennyit fizetnek be, a munkáltatók mennyit utalnak, mennyi a NAV-tól érkező adójóváírás, a hozambecslésnél évi maximum 2 százalékkal számoltak, illetve azzal, hogy a 20 százalékos adójóváírás megmarad. A várható élettartamot 81,5 évre becsülték.






 

Ezek után az látszik, ha valaki 25 éves korában belépve egy pénztárba havi átlagosan 7600 forintot befizet, akkor 65 éves koráig 5,4 millió forintot takaríthat meg, ami havonta több mint 27 ezer forint nyugdíjkiegészítést jelent.

 

45 évesen havi 9500 forintot félretéve csak 2,8 milliót lehet összeszedni, ami így 14,5 ezer forintot jelent.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top