Gazdaság

Igen jól járt a nemzeti dohánybolt-rendszerrel egy titokzatos vietnami és néhány CBA-s

hvg.hu

A trafikrendszer átalakításának vége előtt még 153 millió forintos veszteséget termeltek Vu Zoli üzletei, de a nemzeti dohányboltok felállását követően pár év alatt már 473 millió forint nyereséget ért el üzleteivel. A dohánybolt-rendszer többi nagy nyertesei pedig a CBA tulajdonosi köréből kerültek ki.






Noha egy embernek maximum 5 dohányboltja lehetne a törvény szerint, 92 trafikja van a vietnámi Vu Quy Dongnak, akit az átlátszó szerint ismerősei, üzlettársai csak Vu Zoliként emlegetnek.

 

Nem kell nagy megfigyelőnek lenni, hogy feltűnjön: Vu Zoli bizniszének igen jót tett a nemzeti dohánybolt-rendszer bevezetése. Vállalkozásai 2013-ban, a trafikrendszer átalakításának befejezte előtt még 153 millió forintos veszteséget termeltek, 2014-ben, a nemzeti dohányboltok felállásának első évében már 70 millió forint nyereséget produkáltak üzletei, tavaly pedig már 473 millió forint nyereséget ért el.

 

Vu Zolihoz köthető többek között a Népliget metrómegállónál, a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér metrómegállónál lévő nemzeti dohánybolt, Budapesten kívül pedig Ácson és Szentendrén is vannak üzletei. Vu 1985 óta él Magyarországon, a helyi vietnami közönség központi figurája, a nyilvánosságot pedig tudatosan kerüli.

 

Nem csak a titokzatos vietnaminak volt azonban igen kedvező az új trafikrendszer kialakítása. A többi nyertest pedig éppenséggel nem nehéz a Fideszhez kötni. Az átlátszó szerint ugyanis a CBA igazgatóságából kiállított csapatnak hozza a további legtöbb pénzt a trafikbiznisz.






 

A Baldauf Lászlóhoz, Gyelán Zsolthoz, Krupp Józsefhez, illetve Breier Lászlóhoz köthető kör tavaly 372 milliós nyereséget tudott kihozni a trafikokból. Ők mindannyian szerepelnek vagy szerepeltek a CBA igazgatósági tagjai között. Nekik együttesen 57 trafikjuk van.

 

De hogy lehet az, hogy ennyi üzletük van a fent említett trafikosoknak, hogyha a törvény szerint maximum öt lehetne? A trafikbárók az átlátszó szerint kihasználtak egy kiskaput: az üzemeltető Bt.-kbe a koncessziótulajdonosokon kívül még kültagként beszállhat az is, akinek amúgy nincs koncessziója, így kis ügyeskedéssel lényegében bármennyi trafikba betársulhat az ember. Mivel arra is lehetőség van, hogy a nyereségen 1%-99% arányban osztozzanak, a haszon szinte egésze is lehet a kültagé.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top