Külföld

Váratlanul lemondott a brit belügyminiszter

Amber Rudd | Fotó: Ho / AFP

Áprilisban kitalálta brit belügy, hogy bekeményítene az egykori gyarmatokról érkező első generációs bevándorlók gyerekeivel. Annyira, hogy akár ki is utasíthatják őket, ha nem tudják igazolni, hogy jogszerűen vannak az országban. Az ötlet elég népszerűtlennek bizonyult az országban, a Windrush-botrány néven vált ismertté, az ellenzéki Munkáspárt hamar lemondásra is felszólította Rudd belügyminisztert .

 

Amber Rudd
Fotó: Ho / AFP

 

Amber Rudd belügyminiszter az utóbbi napokban egymásnak ellentmondó hivatalos nyilatkozatokat tett arról, hogy voltak-e a belügyi tárcának kijelölt “célszámai” a tisztázatlan jogi státusú egykori bevándorlók és leszármazottaik kitoloncolására, és arról, hogy neki pontosan mennyi információja volt erről az ügyről, írja az MTI.

 

Majd amikor a helyi média kiteregette, hogy nagyon is jól tudott az agresszív tervekről a belügyminiszter, akkor Rudd vasárnap inkább lemondott, Theresa May pedig gyorsan el is fogadta ezt.  Az egész kitoloncolási ügy szervezése is elég átláthatatlan volt a Guardian alapján, nem lehetett tudni, hogy ha valaki mondjuk gyerekként érkezett a gyarmatokról, de 35 éve példaértékűen dolgozik az országban, az milyen esélyekkel számíthat arra, hogy végül illegális bevándorlóként visszaküldenék Jamaikába vagy mondjuk Indiába.

 

A HMT Empire Windrush volt az első hajó egyébként, ami az 1948-as állampolgársági törvény után nagyjából 500, döntően jamaikai bevándorlót hozott Angliába. A második világháború után ugyanis az Egyesült Királyság az egykori gyarmatairól szeretett volna nagyobb bevándorlást az “anyaországba”, hogy a munkaerőhiányt orvosolják. A húzás a multikulturalizmus egyik jellegzetes mozzanata lett, és modern brit társadalom egyik szimbóluma is, az akkoriban érkező bevándorlókat pedig Windrush-generációnak is hívják.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top