Külföld

A jövőben nem kellene minden tagállam beleegyezése, hogy felfüggesszék a bíróságokat bedaráló országok támogatásait

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A Reuters pénteki cikke után a Financial Times írása szerint is olyan javaslatot készül benyújtani az Európai Bizottság, aminek az értelmében az EU-s országok a jövőben minősített többségi szavazással felfüggeszthetnék a közösségi támogatások kifizetését az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető tagállamok, például Magyarország vagy Lengyelország esetében.

 

A brit üzleti napilap arról írt, hogy a 2021-2027-es időszakra vonatkozó EU-s költségvetés tervezetét szerdán fogják bemutatni, és az alapján anélkül függeszthetnék fel a kifizetéseket, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei károkat szenvednének: névtelenséget kérő illetékesek szerint az érintett tagállamok ugyanis ebben az esetben sem mentesülnének befizetési kötelezettségeik alól, ami biztosítaná, hogy az agrártámogatások és a már megkezdett beruházások ne álljanak le.

 

A cikk szerint az uniós alapszerződés 322. cikkére hivatkoznának az új jogszabály megalkotásakor, és így – a szerződés 7-es cikkével ellentétben – nem lenne szükség egyhangúságra, és a pénzügyi támogatások felfüggesztését célzó eljárást csak az EU-tagok minősített többsége tudná megakadályozni azokkal a társállamokkal szemben, amikben „a jogállamisági problémák veszélyeztetik az eredményes pénzgazdálkodást”.

 
 

 

Günther Oettinger, az EU költségvetési ügyekért és emberi erőforrásokért felelős biztosa (Orbán Viktor egyetlen brüsszeli barátja) azt mondta, az EU-s támogatásokat csak ott használhatják fel, ahol „biztosak vagyunk benne, hogy a bíróságok függetlenek”.

 

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Günther Oettinger költségvetési ügyekért és emberi erőforrásokért felelős uniós biztost az Országházban 2018. február 2-án. Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

 

A lap okkal feltételezi, hogy a javaslat miatt fokozódhat a feszültség az Európai Bizottság, illetve Lengyelország és Magyarország között. (FT, MTI)

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top