Tudomány

Brutális videón egy szétgyilkolt, dohányos tüdő

Amanda Eller/Facebook

Napi egy doboz cigi, és 20 év után ez a vége. Évente 4,9 millió ember hal meg a dohányzás következményeként, Magyarországon 28 ezer.

 

Húsz évig napi egy doboz cigarettától elrákosodott, fekete tüdő szemben nemdohányos tüdejével. Ezek után akar még valaki dohányozni?

 

Nagyjából ezekkel a szavakkal osztott meg videót az Észak-Karolinában nővérként dolgozó Amanda Eller a Facebookon. Nem szorul magyarázatra, de még egyszer: a bal oldali a dohányos tüdő, egykori tulajdonosa 20 éven át napi egy doboz cigit szívott:






 

 
 
Dohányzás.hu szerint az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik, a dohányfüst 43 különböző rákkeltő anyagot tartalmaz. Azokban az országokban, ahol évtizedek óta általánosan elterjedt a dohányzás, e káros szenvedély okolható:

  • a tüdőrák halálozás 90-95 százalékáért;
  • az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért (kiemelten: a férfiak esetében 40-45 százalékáért)
  • az idült légúti betegségekben bekövetkező halálozás 80-85 százalékáért;
  • a szív és érrendszeri halálozás 20-25 százalékáért.

 






Világszinten hat másodpercenként egy, naponta 13 500, évente pedig 4,9 millió ember hal meg a dohányzás következményeként. Magyarországon 19 percenként egy, naponta 77, évente pedig 28 000 honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top