Belföld

Hazudott az Orbán-kormány, 30 napon át kint kell lennie a hivatalos honlapján, hogy bocsánatot kér a Magyar Helsinki Bizottságtól

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon arra kötelezi a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy 30 napon keresztül legyen elérhető a kormány bocsánatkérése a kormany.hu nyitóoldalán, amiért valótlan állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról – írja Facebook-oldalán a jogvédő szervezet.

 

A Fővárosi Ítélőtábla ma délben mondta ki a jogerős ítéletet, amellyel megerősítette a februári elsőfokú döntést. Eszerint a nemzeti konzultáció valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Helsinki Bizottságról. Az ítélet fenntartotta a 2 000 000 forintos sérelemdíjra kötelezést, de van egy újdonság is benne. Míg az elsőfokú bíróság elégtételként csak az MTI-n keresztül közzéteendő bocsánatkérésre kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, a jogerős ítélet szerint harminc napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel ez számít arányos elégtételnek a nyolcmillió polgárhoz eljuttatott hazugsággal.

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Tavaly októberben indította az MHB a személyiségi jogi pert a Kabinetirodával szemben, ami a Nemzeti Konzultációt bonyolította. Ennek 5-ös pontja azt tartalmazta, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. Az első- és másodfokú bíróság is kimondta, hogy valótlan tartalmú ez az állítás, hamis színben tüntetik fel vele a jogvédőket, és jogsértést követett el a Kabinetiroda.

 

A per során a bíróság ideiglenes intézkedésként megtiltotta a konzultációs kérdőív ötös pontjának terjesztését, de addigra már kiküldték a kérdőíveket. A per érdemi tárgyalása ezután kezdődött el.

 

– A bíróság a kormányszervet jogerősen 2 milliós sérelemdíj kifizetésére kötelezte azon túl, hogy a sajnálkozását az MTI-n és a kormany.hu nyitóoldalán is közzé kell tennie harminc napig. Ráadásul az ítélet eltiltotta további jogsértésektől a közkeletűen „propagandaminisztériumként” emlegetett kormányszervet – írja a Helsinki Bizottság.

 

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top