Politika

Egy maréknyi ember látja a jövőt: zseniális ötletük támadt az Orbán utáni időkre

Pestibulvar.hu

Magyarország a stadionok országa. Gyakran fel is merül a kérdés, hogy miután megépül egy-egy több ezer főt befogadni képes stadion, mi lesz a sorsa. Ki fogja fenntartani? Azontúl, hogy adópénzek milliárdjait emészti fel az építkezés, újabb milliárdokba kerül azok fenntartása is. De most tekintsünk a jövőbe!


 

Mi lesz ezekkel a stadionokkal, ha majd jön egy másik kurzus, akik éppen egészségügyre, meg oktatásra költenék a pénzt? Jó ez tényleg közhelyes gondolat, de vegyük komolyan egy percre! Mi lesz azokkal a pár száz fős településekkel, ahol milliárdokért cserébe, több ezer főt befogadni képes stadionok állnak és mi lesz akkor, ha jelenlegi uraik egyszer megérdemelt helyükre kerülnek?

 

És ha már felépült valami, akkor legalább maradjon is egyben, ne zülljön le, ne dőljön össze, ne váljon az adófizetők pénze porrá és hamuvá, beton és fém törmelékké. Ha már értelmezhető futballteljesítményt nem láthat benne az ember, a stadion valami módon mégis járuljon hozzá a közösségi élethez.

Erre találtak megoldást Ajkán.

Az országban egyedülálló módon, itt nem a valamiből lesz a stadion, hanem a stadionból lesz a valami. A kezdeményezés célja ugyanis az volt, hogy a fehérvári Videoton egyik régen nem használt pályáját ismét közösségi tulajdonba adták – csak a miniszterelnök meg ne tudja!

Állj meg egy kicsit!Független médiáként sokszor írunk olyan híreket melyek a hatalomnak nem tetszenek vagy épp nem akarnák, hogy az emberekhez eljusson. Ezért kérünk téged a magad módján támogass minket!

Ezt jelenleg következő képpen tudod megtenni: lájkolod az oldalunkat és gyakrabban meglátogatsz minket. Ezzel megőrzöd függetlenségünket és segíted, hogy fennmaradhassunk.

Köszönjük!

A cikk folytatódik ↓

 

A füves területet így nem veri fel a gaz, nem szaporodik rajta a parlagfű, hanem kultúrnövények, zöldségek, gyümölcsök teremhetnek rajta.

Az elhagyatott pályát a város felszántatta, majd parcellázta azt, hogy aztán ingyen a civilek rendelkezésére bocsássa. Nem is sejtették a helyiek, de tettükkel Magyarország számos kihasználatlan, értelmetlen, és megalomán stadionjának jövőjét mutatták meg.

 

Népszava fel is kereste a helyet, ahol a felezővonal helyén már érik a bab, az újhagyma és a borsó. Több helyi közösség – nyugdíjasok, a diabétesz klub, az értelmi sérülteket gondozó egyesület, s különféle, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó csoportok tagjai – 15 parcellán művelik az óriási kertet.

 

Az öntözéshez szükséges vizet az önkormányzat biztosítja, s a város a közeljövőben gépeket is vásárol, hogy könnyebbé tegye a munkát. A fő cél az érzékenyítés: megmutatni a többségi társadalomnak, hogy a valamilyen okból-formában hátrányos helyzetűek is képesek közös és hasznos munkára -írja a lap.

 

A helyiek által bolgárkertészetnek hívott közösségi kert a foci előtt szintén veteményes volt. Egy bolgár család 25 holdon kertészkedett, amivel a település, és a környező falvak lakosságát tudták ellátni friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, és fűszerekkel.

 

A helyi közösségek nem titkolt célja, hogy ezt a félbeszakított hagyományt folytassák, és újra helyi élelmiszereket varázsoljanak az ajkaiak asztalára.

A közösségi kertészkedés mentálisan is jót tesz azoknak, akik eddig a négy fal között tengődtek, az emberek közt kapcsolatok születnek, és a saját termés segít a rászorulókon is – a “dübörgő” gazdasági teljesítményünknek köszönhetően folyamatosan dráguló élelmiszerek ugyanis sokaknak megfizethetetlenek, ezért a veteményes rajtuk is segít.


 

Ha valóban az lesz a sorsa ezeknek a méregdrága stadionoknak, hogy azokban egyszer igazi közösségek épülnek, az emberek közelebb kerülnek egymáshoz, és a szegényeken is segítenek, akkor én azt mondom épüljön még stadion! Száz, meg ezer!

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top