Belföld

Már nem kötvényt, hanem ingatlant vesznek a gazdag migránsok

Alfahir.hu

A letelepedésikötvény-bizniszben is érintett kínai Lian Wang egy másik cége most magyarországi ingatlanvásárlásért cserébe ígér magyar tartózkodási engedélyt. A hongkongi vállalkozás szerint egyeztettek a Bevándorlási Hivatallal, ez adja a program garanciáját. Az intézet kiemeli: törvényi felhatalmazás híján nem adhatnak garanciát, de nem cáfolták az előzetes egyeztetés kérdését.


 

Április 21-én jelent meg egy hirdetés egy kínai közösségi portálon, melyet ingatlanbefektetési bevándorlásnak neveznek, és 25 millió forintnyi ingatlanvásárlás, valamint 50 ezer euró (kb. 16 millió forint) ügyintézési díj fejében magyarországi tartózkodási engedélyt kínál – írja a Direkt 36 oknyomozó cikke nyomán a 444.

 

A konstrukciót hirdető hongkongi vállalkozás, az az LSP International Limited egyetlen részvényese Lian Wang, aki a Rogán Antal és Habony Árpád-féle letelepedésikötvény-bizniszben is felbukkant: a kínaiaknak kötvényt árusító Hungary State Special Debt Management Fund (HSSDF) egyik részvényese volt. A HSDDF még kötvény vásárlásához kötötte a magyarországi tartózkodási engedélyt, ez a tapasztalatok szerint komoly biztonsági kockázatot jelentett az országra.

 

Az LSP International azonban már más nemzetgazdasági érdeket használ ki: a kötvénynél (melynek ára 250, majd 300 ezer euró volt) jóval kevesebbet, 25 millió (házastársak esetén 50 millió) forintnyi ingatlanbefektetésért lehet hozzájutni a shengeni övezetbe szabad mozgást biztosító papírokhoz. Ezen a cégen keresztül Lian Wang tulajdonosa és ügyvezetője Landing Service Provider Kft.-nek is, amely többek közt ingatlanügynöki tevékenységet folytat, a magyar kft. jogi ügyeit Rogán Antal és Habony Árpád kedvenc ügyvédje, Kosik Kristóf járt el.

 

Bár a letelepedni szándékozó szabad kezet kap az ingatlan kiválasztására, az LSP International segít a keresésben: a kínai WeChaten jelenleg több mint harminc budapesti lakást hirdetnek eladásra 25 millió és félmilliárd forint közötti értékben. Az LSP International így kínálja a magyaringatlanokat: „Budapesten feleannyiba kerülnek az ingatlanok, mint más európai fővárosban. (…) Más országok luxuspiacához hasonlítva közel ugyanannyi pénzből Magyarországon akár egy kastélyt lehet venni.”

 

Lian Wang és a HSSDF más részvényesei három olyan hongkongi cégben is érdekeltek, amelyek budapesti ingatlanokkal foglalkoznak. Ezeken keresztül például 2014-ben az Andrássy úti Avenue Gardens épületegyüttesben vásároltak luxuslakásokat, és a Keleti pályaudvar közelében is kínáltak prémium lakásokat.

 

Nem az LSP International az egyetlen cég, mely ilyen üzlettel foglalkozik. Mint a Direkt 36 kiderítette, a budapesti székhelyű Helpers Hungary Kft., amely korábban a kötvényprogrammal kapcsolatos szolgáltatásokat is kínált, most arra buzdítja a külföldieket, hogy legalább két ingatlant vegyenek, összesen körülbelül 200 ezer euró (63 millió forint).  A Helpers tíz százalék jutalékért alapít a befektető számára egy ingatlankezeléssel foglalkozó céget, amely a frissen megvásárolt ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. Erre tekintettel igényel a Helpers a külföldi befektetőnek magyar papírokat.

 

A HIVATALOS SZERVEK TAGADNAK

nemzetgazdasági érdekre hivatkozás lehetősége továbbra is adott a letelepedési engedély megadása során. Az LSP International kiemeli, az ingatlanbefektetési bevándorlás nem állami program, viszont úgy tűnik, már egyeztettek róla állami szervvel: „A bevándorlási ügyvéd és a Bevándorlási Hivatal között, a jelentkezés pontos részleteiről szóló egyeztetések eredményei alapján a program működése garantált” – írja a cég. A Direkt36-nak nyilatkozó ügyvédek szerint szokatlan, hogy egy magáncég a hirdetésében garanciát vállalhat a Bevándorlási Hivatal jövőbeli, egyedi döntéseire. „Nagyon jó információkkal kell rendelkezni ahhoz, hogy előre lehessen ismerni és garantálni a hivatal joggyakorlatát” – emelte ki az egyik megkérdezett jogi szakember.


 

A hongkongi cég szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal folytatott tárgyalások tehát garantálják a projekt működését. A Bevándorlási Hivatal azonban azt írta a Direkt36-nak, hogy nem áll kapcsolatban a programot reklámozó céggel, nem kötött megállapodást és nem vállalt garanciát. Mint írták, intézményük „garanciát senki részére nem adott és a későbbiekben sem fog adni. Erre törvényi felhatalmazása sincs.” A Bevándorlási Hivatal azonban nem válaszolt a portál azon kérdésre, hogy előzetes egyeztetéseket folytatott-e a programmal kapcsolatban, jóváhagyta-eannak indulását, és abban az esetben, ha valótlannak vagy félrevezetőnek ítéli az LSP hirdetését, tervez-e jogi vagy egyéb lépéseket tenni.  Wang cége nem reagált a tényfeltáró portál megkeresésére.

 

Ugyanakkor a Direkt 36 által megkeresett ügyvédek már hónapok óta beszélnek az új konstrukcióról. „Ezt már mindenki úgy kezeli a piacon, mintha külön program lenne. Körülbelül fél éve lehet erről hallani, hogy 80-100 ezer eurót kell ingatlanba fektetni, a közvetítőknek pedig egész magas, több tízezer eurós munkadíjat fizetni” – mondta egyikük az oknyomozó portál kérdésére.

 

Frissítés:

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint a magyar kormány semmiféle ingatlanalapú letelepedési programot nem indított és nem támogat. Bár a cikk sem állít konkrét támogatást, a KTK szerint az úgynevezett program egyszerűen hazugság, a szóban forgó cég ellen pedig a Külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket. Mint írták, aki ingatlanvásárlásra hivatkozva ad be kérelmet, nem kap automatikusan sem tartózkodási, sem letelepedési engedélyt Magyarországon.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top