Politika

Egy év alatt 700 százalékkal növelte nyereségét Matolcsy unokatestvérének a bankja: na vajon miből?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Valaki vagy valakik 16,7 milliárd forintot pakoltak be Matolcsy György MNB-elnök (és Orbán Viktor deklarált jobbkeze) unokaöccse, Szemerey Tamás bankjába, az NHB-ba – derül ki a bank 2017-es üzleti jelentéséből. A zoom.hu által feltárt dokumentumok szerint ugyanis az NHB Bankban:

2017 végén 81 százalékkal több pénz volt, mint 2016 végén, kihelyezni 55 százalékkal sikerült többet, és a tiszta nyereség 700 százalékkal nőtt egy év alatt, pedig működésre 1 milliárd forinttal többet költöttek.

 






Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A Szemerey Tamás tulajdonában álló NHB Bankba – ami Matolcsy György jegybankelnök mindkét fiának cégét is meghitelezte, de úgy, hogy a Matolcsy-fiúk rózsadombi villát tudtak maguknak venni, az egyikben édesapjuk szobát is bérel új feleségével – 16,7 milliárd forintot tettek be: a pénzintézet ügyfelekkel szembeni kötelezettsége 20,5 milliárd forintról 37,3 milliárd forintra nőtt 2016 végéről 2017 végére.

 

Ekkora növekedésre nincsen kézenfekvő magyarázat, a legvalószínűbb, hogy az NHB-nak kevés, de nagy ügyfele van, ebből jött össze a nagy profit. A zoom.hu cikke szerint a bank szárnyalásával párhuzamosan Matolcsy György Pallas Athéné-birodalmában százmilliárdos pénzmozgás volt.

 

Az teljesen biztos, hogy a Pallas Athéné-alapítványok közvetlenül 4 milliárd forintnyi betétet tartottak az NHB-ban 2017-ben – ez szerepel az adatokban, amiket az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. a Zoom.hu-nak közadat-igénylésben kiadott. Az alapítványok egyébként fennállásuk óta mindig tartottak legalább 2,6 milliárd forintot az NHB-ban, miközben más bankban nem is nagyon tartottak pénzt az elmúlt egy-két évben.

 

Az Optima Zrt. negyedévente nyilvánosságra hozza, hogy a teljes Pallas Athéné-birodalomnak (alapítványok plusz cégeik) nagy vonalakban milyen befektetéseik voltak. 2017 utolsó negyedévére 15,7 milliárd forintnyi bankbetétet írtak be, ami nem adja ki a matekot azzal, hogy az alapítványoknak közvetlenül bő 4 milliárd, a cégeiknek pedig 4,4 milliárd bankbetétjük volt. Hiányzik nagyjából 7 milliárd forintnyi bankbetét, ami a nyilvánosságra hozott adatok szerint se az alapítványoknál, se a cégeknél nem volt, de mégis valahol a PA-birodalomban.

 






A harmadik negyedévről a negyedik negyedévre az alapítványok vagyonában hatalmas átrendezést hajtottak végre. Maguk az alapítványok megszabadultak egy csomó állampapírtól, és vállalati kötvények formájában közel 100 milliárd forintot tettek át az Optima Zrt-be. Ám ennek a cégnek az elszámolása jóval átláthatatlanabb, így a portál összességében úgy magyarázza a Matolcsy-manővereket: a Pallas Athéné-birodalomban volt egy 100 milliárdos pénzmozgás, menet közben lett, és aztán eltűnt közel 100 milliárd forintnyi azonosítatlan bankbetét, az egész végén pedig maradt egy 75 milliárdos befektetési alap, amiről nem lehet tudni, hol/miben tartja a pénzét, de 2017 végén kellett, hogy legyen bankbetétje, máskülönben nem jön ki az egyenlet.

Mindettől függetlenül „nem zárható ki, hogy az NHB szárnyalásának és a Pallas Athéné-birodalom pénzbűvészkedésének a világon semmi köze egymáshoz” – fogalmaz a zoom.hu.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top