Politika

Magyar György: bárkit megfigyelhetnek, mindent tudhatnak

MTI / Szigetváry Zsolt
Eljárást lehet indítani titokban bárki ellen, egészségügyi adataink rendőrkézre kerülnek.






Július elsején módosul a büntetőeljárásról szóló törvény. Magyar György ügyvéd a Népszavának azt mondta, akkortól alapos gyanú nélkül is bárki ellen eljárás indulhat, a rendőrség, bíróság pedig egészségügyi adatokat kérdezhet le a polgárokról.

Megjelenik az úgynevezett előkészítő eljárás fogalma – amely bárki ellen megindítható, ha felvetődik, hogy esetleg bűnt követhetett el.

 

Ehhez elég, ha valaki „bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet”, azaz a gyanú helyett már a gyanú gyanúja elég, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT) adatokat kérjenek le.






 

Példaként az  ügyvéd megemlítette, hogy egy büntetőeljárásnak lényeges eleme lehet, hogy valaki megjelent egy kórházban, ahol kezeltette magát. A kutakodás így arra is szolgálhat, hogy a gyanút meg lehessen vele a későbbiekben alapozni.

Egy adatvédelmi szakértő szerint ez meglehetősen kiszolgáltatottá teheti a polgárokat.

 

Az e-térben gyűjtött egészségügyi adatokból kiderülhet, a gyanúsított szed-e rendszeresen gyógyszert, azt melyik patikában szokta kiváltani, van-e egy adott bűncselekménnyel összefüggésbe hozható pszichiátriai vagy nemi betegsége.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top