Politika

Áder és a bíróságok hatásköréhez is hozzányúlna a kormány

hvg.hu

A Népszava szerint az Orbán Viktor által múlt pénteken bejelentett alkotmányrevízió keretében változások lesznek a köztársasági elnök és a bíróságok jogkörében is.

 

Népszava forrásai szerint az Orbán Viktor által múlt pénteken a közrádióban bejelentett alkotmányrevízió keretében változások lesznek a köztársasági elnöki hatáskörben. Elvehetik például a honvédség főparancsnoki tisztségét Ádertől, a kegyelmi kérvények elbírálásában azonban az övé lenne az utolsó szó. Igaz, egyik sem okozna jelentős hatáskör bővülést vagy csökkenést, hiszen a hadsereg tényleges irányítást eddig is a vezérkari főnök végezte, a kegyelmi kérvényeket pedig az igazságügyi miniszter terjesztette fel az elnöknek, aki elbírálta ezeket, majd pozitív döntés esetén a miniszternek még egy jóváhagyási joga volt – ez szűnne meg ezután.






 

Népszavának egy magas rangú fideszes politikus arról beszélt, az alkotmányrevízió nyomán a bírói önigazgatáshoz is hozzányúlhatnak. A kormány ugyanis elégedetlen a bíróságok működésével, ezért megreformálnák azt. Emlékezetes: jelenleg a bíróságok felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanácsot (OBT) a 2011 áprilisában elfogadott új alkotmány nyomán éppen az Orbán-kormány hozta létre.

 

Az alkotmányrevízió célja a miniszterelnök szerint az, hogy megvizsgálják, mi az, ami nem úgy működik az alaptörvény elfogadása után, ahogy szeretnék. A bírói önigazgatás megszüntetése a Népszava szerint már el is indult, legalábbis így lehet értelmezni, hogy a kormány egy alkotmánymódosítással kivenné az OBT hatásköre alól a közigazgatási bíróságokat. Hogy ki fogja az OBT helyett felügyelni ezeket a testületeket, egyelőre még nem tudni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top