Politika

Titokban megszorításokat hajt végre az Orbán-kormány

Forrás: youtube

Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor a teljes nyilvánosság tisztában volt vele, ha éppen megszorítások, áremelések, sarcolások jöttek. Jött egy miniszter, aki bejelentette, hogy holnaptól ez és ez drágább, több, stb. lesz, a minisztert mindenki elküldte melegebb éghajlatra, az általa beterjesztett “csomag” felvette a nevét, senki se örült, de legalább tudta mi vár rá.






 

Ezek az idők elmúltak, most már nincs olyan, hogy egy politikus neve egybeforrjon egy megszorító csomag nevével, nincs már olyan, hogy egy vezető politikus kiálljon a nyilvánosság elé és bejelentse, hogy holnaptól ez vagy az drágább lesz, viszont cserébe nem is tudjuk, hogy mire fizetünk többet. Mert amit nem tudunk, az nem is fáj.

 

Pedig fájni fog

A kormány által beterjesztett adócsomag több ponton is megváltoztatja majd az életünket. A szimbolikus elemeken lehet csámcsogni (például a bevándorlásadón) de emellett sokkal kevesebb pénzünk lesz, kedvezményektől eshetünk el, és adóemelés is vár ránk.

 

Orbán újabb ciklusát durva megszorításokkal kezdi

Fentebb olvasható mai cikkünkben már megírtuk, hogy a kormány gyakorlatilag megszünteti a cafeteriát, így a munkavállalóknak kevesebb béren kívüli juttatás jár majd a jövőben.

Az adócsomagból a hvg szúrta ki, hogy az egyik legnépszerűbb adózási forma is átalakul – majd hamarosan kivezetésre kerül.

 

Az eva-ként megismert egyszerűsített vállalkozói adó nagy szerepet játszott abban, hogy a gazdaság kifehéredjen, a vállalkozók ebben a formában könnyen, gyorsan vallhatták be bevételeiket, mely éppen kiszámíthatósága miatt is volt népszerű.






 

De ennek most vége lesz. Az evá-t a tervezet szerint ugyanis legkésőbb 2018. december 20-ig lehet választani, ha az Országgyűlés áldását adja a kedden benyújtott csomagra.

 

Az evát még 2003 elején vezette be a szocialista Medgyessy-kormány. A cél az volt, hogy a kevés elszámoltatható költséggel működő kisvállalkozások számára egyszerű és kedvező adózási formaként működjön. A kezdetekben annyira kedvező volt, hogy mindössze 15 százalékos átalányadóval kiválthatták a forgalmi adót, a társasági vagy jövedelemadót, de még az osztalékadót is.

Bukjuk a páleszt is

Bitang nagy csinnadrattával, gyakorlatilag az első közt indult szabadságharcunk a pálinkafőzés terepén nyílt meg. Az Orbán-kormány a haza érdekében úgy döntött, hogy mivel az egy nemzeti minimum, ezért a pálinkát ingyen főzhesse vidék és város népe egyaránt.

 

De a Fidesz most, hátraarcot vágott, és jövőre kiterjeszti a népegyészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes szeszes italokra is. Az adótörvények kedden kiadott javaslatában olvasható, hogy így jelentősen megdrágulhatnak ezek az italok, mivel a 35-45 fokos alkoholtermékeknél literenként 850 forint, 45 fok fölött pedig 1100 forint lesz a különadó.






 

A pálinka bevonásánál nagyobb változás, hogy a különadó mértéke is brutálisan – mintegy 20 százalékkal megugrik.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top