Politika

Magyarország bezárt: megszavazták az Alaptörvény-módosítást és a Stop Sorost

hvg.hu

Orbán cinizmusa végtelen: a menekültek világnapján fogadta el a Parlament a Stop Sorost, illetve az Alaptörvény-módosítást.





 

Az Országgyűlés az Alaptörvény 7. módosítását 159 igen és 5 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta. A bejelentést nagy taps fogadta. Az összegző módosító javaslatra eggyel többen szavaztak igennel. A Stop Soros-törvénycsomagnál az összegző módosító javaslatok több pontjáról külön szavaztak – voltak ugyanis kétharmados részek –, ezért perceket kellett várni arra, hogy ezt a törvényjavaslatot is elfogadja az Országgyűlés. Két részletben szavaztak, a minősített többséget igénylő rendelkezéseket 160 igen, 18 nem szavazattal fogadták el. Az egyszerű többséget igénylő részeket 159 igen, 19 nem szavazattal.

 

A Jobbik szavazott a kormánypártok mellett igennel. Az előző ciklusban a letelepedésikötvény-biznisz felszámolásához kötötték a támogatást, most, hogy nélkülük is megvan a kétharmad, már beálltak a tervezet mögé, és hosszan magyarázzák, úgysem tölti be a célját.





 

Az Alaptörvény 7. módosításával kimondták,

  • Idegen népesség nem telepíthető be
  • Nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek
  • A menedékjog biztosításának alapvető szabályait sarkalatos – vagyis kétharmados – törvény határozza meg
  • A menedékjog elbírálásának feltételeit is sarkalatos törvény határozza meg
  • Rögzítik, hogy a rendőrség is részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában
  • A közigazgatási bíróságokat is a gránit szilárdságú Alaptörvénybe vésik
  • Útmutatást adnak a bíróságoknak a jogértelmezéshez
  • A szomszédokra hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot (amire elismerten azért volt szükség, mert a politikusokat idegesítik a házuk előtt tüntetők)

 

© MTI / Koszticsák Szilárd

 

Bónuszként, későbbi módosítással beemelték, hogy

  • tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás (jogvédők azt mondják, teljesen felesleges volt az Alaptörvény-módosítás, a korábbi szabályok alapján is fel tudott lépni a hatóság a hajléktalanok ellen, ha akart. De nem nagyon akart.)
  • a keresztény kultúra védelme minden állami szerv feladata

 

Stop, menekült

Ezen túl nem lehet elfogadni annak a menedékkérelmét, aki biztonságos harmadik országon keresztül érkezett, vagyis nem volt kitéve üldözésnek, súlyos sérelem veszélyének, illetve megfelelő védelmet kapott volna. A törvényjavaslat parlamenti vitájában elhangzott, az Ukrajnán keresztül érkezőknek van esélye.





 

Itt még nem állt meg a Stop Sorosként emlegetett, valójában “jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról” nevet viselő törvénycsomag, ugyanis a Btk. módosításával bűncselekménnyé minősítették az illegális bevándorlás szervezését.

 

A jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez. Ez – vétségi alakzatban – 5-90 nap elzárással büntetendő. Ha valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt vagy többeknek nyújt segítséget, továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi, akkor egy év szabadságvesztéssel büntetendő.

Büntethető lesz a határmegfigyelés szervezése, az információs anyagok terjesztése is.

 

Biztonságos harmadik ország? Attól függ, honnan nézzük

A biztonságos harmadik ország megítéléséhez gyengék a nemzetközi keretek, így a különböző országok, hatóságok, bíróságok eltérően értelmezhetik azokat. Különböző szempontok vannak, ám az uniós jog nem határozza meg a biztonságos harmadik országok körét. Egyes tagállamok – mint Ausztria vagy Magyarország – törvényben szabályozzák, máshol eljárás során döntenek erről.

 

© MTI / Koszticsák Szilárd

 

Az uniós tagállamokat általában biztonságos országnak tekintik, ez a vélelem azonban megdönthető. Mint ahogy meg is dőlt, például Magyarország esetében is, Svédország, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság szerint Magyarország nem tekinthető biztonságos harmadik országnak, ezért nem is küldenek ide vissza menedékkérőt, hiába vették fel itt először az adatait. Olaszországban is született már bírósági ítélet, amely ugyanezt mondta ki Magyarországról – mondta korábban a hvg.hu-nak Ziegler Tamás Dezső, az MTA Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa. Miután gyengék a keretek, a bíróságok gyakorlatában is hatalmas a szórás: van olyan testület, amely ugyanolyan szigorúan értelmezi a szabályokat, mint Magyarország, és a biztonságosnak minősített országból érkezőket visszautasítják, más bíróság viszont azt mondja, csak az számít biztonságos országnak, ahol a menedékkérőknek – megalapozott kérelem estén – reális esélyük van védelmet és státuszt kapni.

A briteknél is ingadozott a korábbi joggyakorlat, ám ott egy bíró kimondta, a menedékkérőnek a hazáját kell közvetlen országnak tekinteni, ha ott üldözik, vagy veszélynek van kitéve, meg kell adni a menedékjogot, hiába haladt át más államokon.

 





Fasisztoid uszítás

A civil szervezetek a tervezet benyújtása után és most is tiltakoztak. Az Amnesty International azt mondja, “ez rettenetes támadás“, minden lehetséges fórumon küzdenek majd a törvény ellen. A Helsinki Bizottság pedig azt írta, “a kormány a segítők bebörtönzésével ünnepli a menekültek világnapját”.

 

Korábban több szakértővel és civil szervezeti vezetővel, munkatárssal beszéltünk, de nem tartották valószínűnek, hogy végül valóban börtönbe zárnának civil segítőket. Az MTA tudományos munkatársa korábban azt mondta, “fasisztoid uszítás“, amit a kormány a menedékkérőkkel tesz.

 

Szép csel volt

Bár a kormánypártok úgy harangozták be, hogy a választás után benyújtott Stop Soros-törvénycsomag szigorúbb, mint az előző ciklusban beterjesztett volt, két fontos elem kimaradt belőle. A migrációval foglalkozó szervezetek kötelező regisztrációja, nemzetbiztonsági átvilágítása és a tevékenység belügyminiszteri engedélyhez kötése, illetve a külföldről származó bevételeik 25 százalékának elvonása.

Utóbbira nem kellett sokat várni: meglepetésszerűen az adócsomaggal együtt előkerült, de úgy tűnik, már nem csak a külföldről származó bevételeik negyedét vonnák el.

 

A Velencei Bizottság elnöke azt kérte, ne fogadják el a Stop Soros-törvénycsomagot, míg a bizottság nyilvánosságra nem hozza ajánlásait, vagy legalább a kormány vegye figyelembe az előzetes szövegben szereplő ajánlásokat, de egyiket sem tette meg Orbán.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top