Politika

Még nagyobb lehet Tiborcz üveghegye a Dunakanyarban

hvg.hu

Megnövelte a beépíthetőség mértékét, és csökkentette a zöldfelület előírt arányát a Dunakanyar egyik pontján a visegrádi önkormányzat. A képviselő-testület ezzel gyakorlatilag bedőlt Tiborcz István cége ígéretének, miszerint a 195 szobás szálloda és az 1700 négyzetméteres wellnessépület mellett közparkot, valamint kerékpáros-pihenőhelyet is épít a 11-es út mellett.






 

A HVG lassan két évvel ezelőtt írta meg, hogy felszámolási eljárásból a kormányfő családjának közelébe került egy luxusszállodának szánt, ám félbehagyott betonkolosszus Visegrádon. Azóta kiderült, hogy a Hotel VSGRD Kft.-n keresztül ez is annak a BDPST Zrt.-nek a birtokában van, amely egy banki átutaláson bukott le, és utóbb már a kormányfő veje is elismerte, hogy ő a főrészvényese. A BDPST-nek tavaly már 4,1 milliárd forint volt a nyeresége.

 

A visegrádi épület az eredeti tervek alapján sem lett volna észrevehetetlen a Dunakanyar panorámájában, ám a legújabb verzió szerint Tiborcz Istvánék még nagyobb beruházásban gondolkoznak. A gazdaságos üzemeltetés miatt a konferenciaturizmusnak éppúgy meg akarnak felelni, mint a családi pihenés igényeinek. A wellnessrészlegeket nemcsak a szálloda felsőbb emeletein helyeznék el, hanem egy új épületben is. Így a parkoló lejjebb csúszna, egészen az 11-es főút mellé. Csakhogy ez a terület Visegrád üdülőövezetében van, ahol az ingatlanoknak csak a 25 százalékát lehet beépíteni, a felület legalább 40 százalékát pedig növénnyel kell borítani. Az újratervezéssel megbízott dán építész álma nem fért bele ezekbe a paraméterekbe, ezért a beruházó ajánlatot tett az önkormányzatnak. A föld alá süllyesztett parkoló tetején közparkot tartana fenn, mellette pedig mosdóval, bringaállásokkal felszerelt kerékpáros-pihenőt működtetne, cserébe nagyobb épületet valósíthat meg.

 

Az önkormányzat a helyi építési szabályzatban már módosította is az előírásokat: a beépíthetőség 35 százalékra nőtt, a zöldfelület minimális mértéke pedig ugyanennyire csökkent (igaz, Tiborczék 40, illetve 30 százalékot szerettek volna). A képviselő-testület pedig éppen a HVG lapzártája után minősíti át üdülőövezetből településközponti vegyes övezetté a területet, hogy ezek az arányok a magasabb rendű jogszabályoknak is megfeleljenek. Holott az egyik dokumentumban az is szerepel, hogy a Dunakanyar Tervtanács nem fogadta el a javasolt paramétereket. További részletek a HVG legfrissebb számában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top