Politika

Bilincsbe vertek egy roma aktivistát, mert kamerázni merészelt a hajdúhadházi játszótéren, ahol 500 forintot kérnek a használatért

Fotó: Glonczi László | 168ora.hu

A játszótér közpénzből, EU-s forrásból épült.






Tavaly szeptemberben robbant a botrány, hogy a Hajdúhadházán, egy esélyegyenlőségre elkülönített uniós forrásból – tehát közpénzből – megépült játszótéren 500 forintos belépőt szednek a használatért. A Népszava tavalyi riportja szerint az Észak-alföldi Operatív Program keretében szociális célú városrehabilitációs projektre kapott a település nagyságrendileg 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Ebből épült meg 85 millió forintból a szederjesi városrészben egy „közösségi és közszféra funkciókat szolgáló létesítmény”, amihez a játszótéren kívül más, sportolásra is alkalmas létesítményt is kapcsoltak.

 

A településen nagy a szegénység, a helyiek harmada közmunkából, mélyszegénységben élő roma család, amelyekben az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a húszezer forintot. Ezekben a családokban nem tudják kigazdálkodni a napi játszóterezésre az 500 forintot. És akkor most tekintsünk el attól, hogy szerte az országban nemigen tapasztalni olyat, hogy egy közpénzből felépült játszótéren „belépődíjat” szednének.

 

A botrányt követően Csáfordi Dénes polgármester úgy nyilatkozott, szó sincs arról, hogy fizetni kellene, „szervezett keretek között”, térítésmentesen használhatja a helyi közösség a komplexumot. Szervezett kereten a polgármester a regisztrációs kártyát értheti, amelyet az önkormányzatnál kell kiváltani, enélkül azonban nem léphetnek a gyerekek a játszótérre.






 

Fotó: Glonczi László | 168ora.hu

 

Ez a gyakorlat – tekintettel arra, hogy uniós pénzből épült komplexumról van szó – teljes mértékben szokatlan, gyanúsan törvénysértő, és nincs összhangban az európai fejlesztési célokkal sem.

 

A botrány kirobbanása óta eltelt néhány hónap, Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke, illetve a térség korábbi képviselőjelöltje, az ügyet jól ismerő Lendvai Bátor Zsolt felkerekedett, hogy megnézzék, mi a helyzet a játszótéren, szednek-e belépődíjat a családoktól, kérnek-e a belépéshez regisztrációs kártyát.

 

– A játszótér teljesen üres volt – meséli Glonczi László, mit tapasztalt, amikor ma délelőtt a helyszínen járt. – Elkezdtünk kamerázni, hogy kell-e fizetni, de mivel nem volt kint egy család sem, én tettem fel kérdéseket Zsoltnak arról, hogy mostanában van-e változás a játszótér használatával kapcsolatban.

Be szerettünk volna menni a játszótér mellett kialakított csarnokba is, ahol egy hölgy állta utunkat, és közölte, nem kamerázhatunk, csak akkor, ha ehhez az önkormányzat is hozzájárul. Mondtuk, hogy ez egy közpénzből épült játszókomplexum, és szeretnénk tovább kamerázni, mire ránk hívta a rendőröket. A kiérkező rendőrök rávágták Zsoltot a rendőrautó motorháztetőjére, megmotozták, megbilincselték és elvitték

– meséli Glonczi László.

 






Arról, hogy mik a tapasztalataik a játszótérrel kapcsolatban a roma családoknak, már nem volt idejük a rendőrségi akcióig információkat szerezni. A K Monitor az ügy kirobbanása kerülése óta próbál utánajárni, hogyan is költötték el „A sport, mely egyenlővé tesz” elnevezésű projektre felhasznált közpénzt, amelyből a játszótér és a hozzákapcsolódód létesítmények épültek. A projektben vállalt célok között szerepel, hogy „a szegregált gyerekek élményekhez, sportolási lehetőséghez jussanak”. A K Monitor azt is vizsgálja, hogy törvényesen tették-e fizetőssé a játszóteret. A pályázatért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem válaszolt érdemben K Monitor adatigénylésére, de információink szerint már elindult a közérdekű adatigénylés.

 

Kerestük a területileg illetékes rendőrkapitányságot is, vajon mi indokolta a brutális eljárásukat, de kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ. Amint megérkezik a válasz frissítjük a cikkünket.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top