Politika

Kész a törvénymódosítás: annak adják az állami vagyont, akinek akarják

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor Kép: twitter @reinharduhrig

Eddig, az állami cégek tulajdonosi jogait  leginkább a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolta. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi törvény ezt kibővíti a miniszterekre, a központi költségvetési szervekre, valamint a 100 százalékban állami gazdálkodó szervekre és cégekre.






 

Most azonban, egy olyan módosítás léptetnének életbe, ami alapján a  kormány tulajdonképpen bárkit kinevezhetne az állami társaságok tulajdonosi joggyakorlójának. Mindezt megint csendben, titokban szerették volna megtenni, egy, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló törvénymódosítás mellé csempésztek be egyéni képviselői indítványt, amely ezt lehetővé tenné:  „az a)-d) pontban nem nevesített, a kormány egyedi határozatában meghatározott személy” is képviselheti a tulajdonosi jogokat. Ezt ráadásul a jövőben csak kétharmaddal lehetne módosítani. Mindezzel együtt  törlik a Nemzeti Ménesbirtokról szóló törvénynek azt a passzusát, miszerint a gazdaság feletti tulajdonosi jogokat az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolja.

 

Természetesen a parlamenti vitában az ellenzéki pártok ezt észrevették, és szóvá is tették. Gyakorlatilag az volt az egységes ellenzéki vélemény, hogy innentől kezdve, olyanok részére fogják átadni a tulajdonjog kezelést, akik nem elsősorban a közvagyon megőrzését fogják előtérbe helyezni, hanem személyes vagyongyarapodásukat. Ismerős már sajnos, hogyan “vesztette el közpénz jellegét” az MNB alapítványok száz milliárdos nagyságrendű pénze. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha Mészáros Lőrinc kapná meg valamelyik cég felett a tulajdonosi rendelkezési jogot.

Sajnos, van rá esély.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top