Politika

Lerántjuk a leplet az átlagbér-kamuról: 10-ből 7 magyar érintett

Fotó: AFP PHOTO / Christof STACHE

Biztosan sokaknak jutott már eszébe, hogy ha bruttó 324 ezer forint az átlagkereset Magyarországon, akkor miért azt látjuk, hogy ha körbenézünk, akkor 120-nak látjuk. A rossz hír, hogy nem a szemünk csal.






 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) megbízásából a Policy Agenda is végzett számításokat, méghozzá pontosan azért, mert az átlagbérek számjátékát csalókának tartotta.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb bruttó 324 700 forintos átlagkeresetet mutatott ki, január-júliusra. A szakszervezeti számítások szerint azonban:

SZÁZBÓL DURVÁN HETVEN EMBER NEM KERESI MEG A HIVATALOSAN KIMUTATOTT ÁTLAGOT, VAGYIS A 4,4 MILLIÓ FOGLALKOZTATOTTBÓL 3 MILLIÓ 130 EZER A KSH-S ÁTLAGKERESETNÉL KEVESEBBEL KÉNYTELEN BEÉRNI.

 

A szakszervezet ezért inkább a mediánkeresetet veszi figyelembe, mert az jobban mutatja a bérek középértékét. A KSH mediánkereset-számítást nem végez, az Eurostat viszont közöl számokat a Pénzügyminisztérium (PM) adatai alapján – foglalja össze a problémát a 24.hu Kardos László, a Policy Agenda elnökének elmondása alapján.

 

A szakszervezet gondja az volt, hogy a Pénzügyminisztérium „elfelejtette” felvenni a 2017-es medián adatokat, így a legfrissebb 2016-os volt. Ezt tudták a 2014-eshez viszonyítani, illetve modellezni 2017-et és az idei évet.






 

Az összehasonlításból kiderül, hogy romlott a helyzet az évek során, vagyis nyílt az átlagkereset és a mediánkereset közötti olló, nagyobb lett a béregyenlőtlenség. A szakszervezeti számítások szerint most

BRUTTÓ 240 EZER FORINT LEHET A MEDIÁNKERESET.

 

Így tehát nem arról van szó, hogy egy alternatív valóságban élünk, ahol láthatóan a legtöbbek kevesebbet keresnek az átlagbérnél, hanem Magyarországon, ahol a látszat nem csal, de a minisztérium kipróbálja rajtunk a szemfényvesztés művészetét.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top