Belföld

5 milliárd forint EU-s pénzből finanszírozná a leépítéseket a kormány

A 24.hu hozta le, hogy október második felében 9-10 ezer embert bocsáthatnak el az államigazgatásból, és a minisztériumokban valamint kormányzati intézményekben 20 vagy akár 40 százalékos leépítésre is fel kell készülni. A kirúgottak egy részét átképeznék kórházi ápolónak, műtőssegédnek, bölcsődei és óvodai gyermekfelügyelőnek.

 

Azt is írják, hogy az elbocsájtások gyakorlatilag  bárkit érinthetnek, függetlenül attól, hogy eddig

  • közszolgálati jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban,
  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban vagy
  • költségvetési szervnél betöltött munkaviszonyban dolgozott-e.

A végkielégítéseket a Nemzetgazdasági Minisztérium által, a létszámleépítések megelőzésére, és az elbocsájtottak átképzésére tavaly elnyert 5 milliárd forint EU-s támogatásból fedezné a kormány.

A legnagyobb vicc az egészben nem is a megszorítás (majdnem reformot írtam, haha) hanem az, hogy a kormányzat arra számít, hogy a kirúgottak legalább egy részét át tudja majd irányítani az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő területeire! A célszakmák:

  • kórházi ápoló
  • műtőssegéd
  • bölcsődei és óvodai gyermekfelügyelő/gondozó

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg projektmenedzser, egészségügyi szakértő, osztályvezető és kormányablakos tisztviselő fog kapva kapni az alkalmon, hogy a jövőben kórházi segédápolóként dolgozhasson mondjuk a hírhedt Jahn Ferenc kórházban.

A kormány idén januárban tette közzé a “Létszámleépítések megelőzése és kezelése” nevű programot, ami “az igények felmerülése esetén mintegy 8.300 fő újbóli elhelyezkedését segítheti elő”. A program költségvetése 5 milliárd forint, amit az Európai Unió fizet.

A projektfelhívás külön kiemeli vastag betűvel, hogy a keretet közalkalmazottakra is lehet költeni, amennyiben “az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség”.

Viszont ezt a pénzt épp Budapesten és Pest megyében nem lehet felhasználni, de majd biztos kitalálnak valamit.

A közalkalmazotti leépítés egyébként már egy éve téma a kormánynál, de a tavaszi választások előtt kizárt volt, hogy a kérdésben érdemi döntés szülessen. Rossz kampányüzenet lett volna, bár az 5 milliárd forintot már tavaly lehívták. A pénzt egyébként 3 évig lehet felhasználni. Azt, hogy ez az 5 milliárd forint mennyire kevés pénz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy nyomorult vietnámi művházra is 2 milliárddal többet szánt a kormány.

Még tavaly december elején a néhai Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) akkori elnöke arról beszélt a vállalkozók napján, hogy fontos volna, hogy megvalósuljon a közszféra létszámcsökkentése, hiszen a 350 ezer fölösleges állami alkalmazott foglalkoztatása óriási teher a gazdaságnak. Úgy fogalmazott, hogy a választások után keményen, sőt, agresszíven fognak majd érvelni a kormánynál annak érdekében, hogy ezeket a munkavállalókat irányítsák át az üzleti szférába. “Amíg ez nem történik meg, addig Magyarország nem tud fejlődni. Ez óriási kolonc, a szükségtelen foglalkoztatás parazitizmus.” – mondta Demján, és az érvelését azzal támasztotta alá, hogy míg Németországban az összes alkalmazott 9 százaléka dolgozik a közszférában, addig Magyarországon 19 százalékuk.”

 

 

 

 

forrás: atlatszo.hu

 
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top