Politika

Határon túli magyarokat is szavaztatna a kormány az európai parlamenti választáson, pedig egyelőre nem lehet

168ora.hu

Az Európai Unió területén nem élő magyarok is szavazhatnának Semjén Zsolt törvényjavaslata szerint.






Olyan törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes, amely alapján olyan magyar kettős állampolgárok is szavazhatnának az Európai Unió törvényhozó testületének, az Európai Parlamentnek (EP) tagjaira, akik nem is élnek az Európai Unió területén.

 

A javaslatot péntek este nyújtották be, szövege szerint célja, hogy „megteremtse az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán”. A javaslat érdekessége, hogy nem vonatkozna például a Románia vagy Szlovákia területén élő magyarokra, hiszen ők már eleve EU-s állampolgárok, így nem szavazhatnak kétszer az EP-választáson 2019 tavaszán. Vagyis csak az Ukrajnában és Szerbiában, illetve a világ szórványmagyarságában élők jöhetnének számításba.

 

A törvényjavaslat indoklása az Európai Tanács egy állásfoglalására hivatkozik, amelyben arra hívták fel a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg annak lehetőségét, hogy az EP-választáson részt vehessenek.

 

Semjén javaslatának elfogadásához az Országgyűlés kétharmados többségének a támogatására lesz szükség, ami a Fidesz-KDNP rendelkezésére áll. Az áprilisi országgyűlési választáson egyébként a mandátumszámítási módszer miatt a határon túliak szavazata nem hozott extra képviselői helyet a kormánypártoknak.






forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top