Politika

Kemény kritika jelent meg Orbánról, országos brit napilap osztotta ki a “kleptokratát”

Fotó: Kollányi Péter / MTI

Megjelent egy cikk a ‘The Guardian‘-ben melyet Cas Mudde holland populizmuskutató írt a CEU-ügy kapcsán. A cikk elég erős kritikát fogalmaz meg Orbánról és a világ többi autoriter vezetőjéről – adta hírül a 444.hu.






 

„A legsokkolóbb, hogy mindez az EU szívében történik. Az európai integráció végső soron a fasizmus szörnyűségei elleni válasz volt, az EU-t azért alapították, hogy Európa soha többé ne essen áldozatául a radikális jobboldalnak. Éppen ezért várta Orbán sok kritikusa, hogy az EU közbelép, és megvédik a liberális demokráciát – ahelyett, hogy továbbra is támogatnák az autoriter, kleptokrata kormányt.” – írta a holland populizmuskutató.

 

Mudde szerint a Néppárt sokkal jobban támogatja azt a politikát amit Orbán képvisel, mint amit Angela Merkel.
A CEU-ügy pedig rávilágított arra, hogy milyen hatása van Donald Trump amerikai elnök „erkölcstelen és egoista” politikájának, ami arra épül, hogy Amerika az első.

„Két évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy Amerika elfogadja azt, hogy egy másik kormány bezárasson egy amerikai intézményt.”

 






A holland populizmuskutató véleménye szerint Orbán rájött arra is, hogy míg Amerika kritizálja a CEU-törvényt, addig az nem jelenti azt is, hogy Trump ellen fog állni az autoriter vezetőknek. Az amerikai elnök tehát nyíltan ugyan nem, de lehet mondani, ily módon mégis támogatja más országok radikális jobboldali vezetőit.

„Amíg nem mondasz ellent nyíltan Trumpnak, azt csinálsz az országodban, amit akarsz.”

 

Cas Mudde a Guardianben megjelentetett cikkét végül ezzel zárja:
„Ebben az ijesztő valóságban egyre több az autoriter vezető. A világ legnagyobb demokráciái közül hármat is (Amerika, Brazília és India) szélsőjobboldaliak irányítanak, a legnagyobb nem demokratikus országok közül pedig kettő (Oroszország és Kína) is határozottan még autoriterebb lett. Az EU-ban és Amerikában a mainstream jobboldalon is egyre elfogadottabb a szélsőjobboldal, miközben a mainstream baloldal túl gyenge. Ha ez nem változik, sok más intézmény és szervezet juthat a CEU sorsára, akár állítólagos demokráciákban is.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top