Politika

Megszületett a Néppárt döntése: felfüggesztik a Fidesz tagságát

Az ülésen heves vita zajlott a Fidesz tagságáról. Orbán Viktor a néppárti vádakat elutasította, és azokat fake news-nak nevezte. A kiszivárgott tudósítások szerint a saját feltételei szerinti önfelfüggesztést követelt, de azzal is megfenyegette a pártcsalád tagságát, hogy ha felfüggesztik a Fideszt, akkor kilépnek a Néppártból, és új európai parlamenti csoportot hoznak létre. Végül közös megegyezést erőszakolt ki a felfüggesztéshez.






 
Az Európai Néppárt úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, és egy ezután felállítandó háromtagú különbizottság („három bölcs”) vizsgálatához és kiértékelő jelentéséhez kötik a jogok esetleges visszaállítását.

Az Európai Néppárt elnöksége a Fidesz tagságának korlátlan ideig tartó teljes felfüggesztését javasolta előzetesen, de végül Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy ez a háromtagú különbizottság kiértékelésééig tartson.

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkotná a „három bölcs” tanácsát a Fidesz néppárti tagságának ügyében. Ennek a különbizottságnak lenne az a feladata, hogy folyamatosan vizsgálja, változtat-e eleget a Fidesz ahhoz, hogy a felfüggesztést visszavonják.






 

Szerda reggel a kormánypárti sajtóban olyan vezér- és véleménycikkek jelentek meg, amelyek a Fidesz és az Európai Néppárt közelgő szakítására készítették fel a közvéleményt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés előtt kijelentette az MTI-nek: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Gulyás ugyanakkor azt is hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top