Politika

„Ennyi lopás és hazugság után még mindig hisznek a Fidesznek…”

„Jó lenne megállítani a Fideszt, de nem bízom benne. A baloldal megosztott, a Fidesz viszont szervezett. Végigmentek minden lakáson, és agitáltak, hogy menjünk szavazni. Itt volt Orbán úr is… Ennyi lopás és hazugság után még mindig hisznek neki! Mindegy, mi akkor is ellene szavazunk, aztán megyünk a kertbe. Legjobb lenne kivonulni oda a világból.” 






Így beszélt egy nyugdíjas építész, miután vasárnap délelőtt leadta voksát a dunaújvárosi időközi választáson. A 74 éves férfi az Apáczai utcai Dunaferr Szakközépiskolában szavazott, vele tartott felesége is, s mindenben egyetértett párjával.

Az 50 ezer lelkes Fejér megyei város 4-es körzetében azért volt szükség választásra, mert a 2014-es voksoláson fölényesen nyerő kormánypárti önkormányzati képviselőt, Gál Rolandot emberöléssel gyanúsítják, s így lemondott posztjáról. A vasárnapi választáson kilenc jelölt indult. A bűncselekmény gyanúja a helybéliek szerint rontott a kormánypárti jelölt, Lassingleitner Fruzsina esélyein, amiképp a város bűncselekmény-szagú közvilágítás-fejlesztési projektje is. A baloldal sanszait viszont az rontotta, hogy az MSZP és a DK külön indult. 2014-ben még közös jelölteket állítottak Újvárosban, s velük volt az azóta eltűnt Együtt is (a körzetek mindegyikében így is a Fidesz nyert).






Két éve, a 4-es körzetben a DK-s jelölt élvezte a három párt támogatását, ezért a DK úgy gondolta, hogy valamiféle kimondatlan szokásjog alapján most is az ő embere, Huszti Zsolt lesz a baloldal közös pályázója. A helyi szocialisták viszont úgy vélték, meg kell mérni, mire képesek egyedül, s legyőzhetik a korrupciós ügyei miatt mind népszerűtlenebb Fideszt. Selyem József lett az MSZP jelöltje, aki 14 éven át már képviselő volt.

Vasárnap délelőtt végigjártuk a körzetet, leszólítottuk az urnához igyekvőket, s a válaszok alapján úgy tűnt, a kormánypárti jelölt tábora erősebb. A bevezetőben megszólaló építésznek abban mindenképp igaza volt, hogy a kormányfő sokakat meggyőzött. Orbán 20 milliárdos kormánytámogatást vizionált a városnak, s mostantól többek között új utakban, élményfürdőben, szállodában, rendelőben, buszokban, buszpályaudvarban, áruforgalmi csomópontban, kézilabdacsarnokban reménykedhetnek az újvárosiak.






– Jó, hogy itt volt Orbán úr, az ő szavaiban hiszek – mondta csillogó szemmel a 60 éves Anna, aki 40 éven át óvodában dajkaként dolgozott. – A Gál Roland ügye miatt a Fidesz nem állt jól – vélte a 72 esztendős, nyugdíjas kereskedő, Marika. – De hogy Orbán Viktor eljött hozzánk, fordult a helyzet. A fideszesek házról házra jártak, és engem meggyőztek, hogy továbbra is rájuk szavazzak. Kaptam két tollat is tőlük. Szépen fognak, értek hozzá, valaha írószerboltban dolgoztam.

Három idős asszony hazafelé igyekezett, várta őket az ebédfőzés. Egyikük megosztotta velem a töltött krumpli receptjét, majd így szólt: – Mi a Fideszt szeretjük. Mondják, hogy a Fidesz lopott! De hát eddig mindegyik párt lopott! A Fidesz fog nyerni. Csak azért félünk kicsit, mert beszélik, hogy a vasműben elbocsátások lesznek, s ez árt a Fidesznek. Közbekérdeztem: – Nem azokért aggódnak, akiket majd elküldenek? – Értük is, de azért is, hogy ez rontja a Fidesz esélyeit.

Egy 61 éves műszerész férfi elárulta, hogy ő és felesége mindig Orbánra szavaz. A „miért” kérdésre így válaszolt: – Nem tudom. Azt se tudom, hogy mit ígért az Orbán, amikor itt volt, meg azt se, mit akarnak a szocik. Nem érdekel az elcseszett közvilágítás se, csak az érdekel, hogy a Fidesz nyerjen.






Az ellenzéki jelölteket támogató dunaújvárosiak kivétel nélkül a kormány korruptsága miatt fakadnak ki. – Elloptak mindent! A nyugdíjpénztárt, a takarékszövetkezeteket, a földet, a támogatásokat, mindent! – vágja oda dühösen egy 59 éves, a vasműben dolgozó, testes férfi. – A birka fideszesek nem látják! Most simán megverhettük volna őket, ha összefogtunk volna! Simán! A többség már utálja őket. De mivel nem közös a jelölt, a balos szavazók jó része szerintem otthon marad.

Amúgy az ellenzéki pártok vezetői is ellátogattak a kampány során Dunaújvárosba. Gyurcsány az utolsó héten kétszer is megfordult a városban, az MSZP vezetői és elnökaspiránsai is járták Újváros utcáit. Úgy tűnt, számukra is fontos a győzelem. – Szeretném, ha a DK jelöltje nyerne – osztotta meg velem voksolását egy 75 éves nyugdíjas pedagógusnő a Munkásművelődési Központ szavazóhelyiségéből távozva. – Őt látom a legfelkészültebbnek.

Az asszony Parkinson-kórban szenvedő, s ezért roppant lassan beszélő férje viszont a Fidesz jelöltjére szavazott: – Nem tudok róla semmit, csak látom, hogy jó megjelenésű. Meglepődöm válaszán: – Ugye, nem vesztek össze ezen? – Se ezen, se máson – legyintett a feleség.






Két, a Petőfi Általános Iskolában szavazó hetvenes éveit taposó asszony nem titkolta, hogy ők a szocialista jelölt nevét ikszelték be. – Az a baj, hogy többnyire csak mi, idősek szavazunk – mondta egyikük. – Nézzen körbe, alig jönnek a középkorúak és a fiatalok. Nem érdekli őket. Meg elmennek innen. A lányom a férjével és az unokáimmal most települ ki Ausztráliába, az ő lánya meg – mutat bottal araszoló barátnőjére – három éve Amerikában él. Ezért is eljöttünk szavazni. Azt akarjuk jelezni, hogy elég! Nem tudom, meghallják-e…

Forrás: Nol | f2




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top