Politika

Megszólalt a Választási Iroda egyik vezetője: simán lehet csalni, sőt, halottak is szavazhatnak

Kép forrása: ATV

Egészen elképesztő információk derültek ki Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettesének interjújából, amit a Népszavának adott.






A vezető elmondta a napilapnak, hogy munkatársaik legfeljebb azt tudják ellenőrizni, hogy az aláírásokat hiteles, az NVI által kiadott ajánlóíven adták-e le, illetve hogy a papíron szereplő ajánlók valóban az adott választókörben élő szavazópolgárok. Azt, hogy tényleg ők maguk írták-e alá a papírt, vagy csak valaki átmásolta az adataikat, már nem áll módjukban ellenőrizni.

“Nem vagyunk írásszakértők. Három nap alatt senkinek sincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja” – nyilatkozta Gáva.

 

A másik probléma, amivel szemben teljesen tehetetlen (vagy alkalmatlan?) az NVI, az a határon túli választók névjegyzékében szereplők ellenőrzése. Mivel az NVI más országok népességnyilvántartására nem lát rá, így az, aki egyszer regisztrálta magát a határon túliak névjegyzékébe, az tíz évig szerepelni is fog rajta.

Vagyis kiküldik neki a választási iratokat még akkor is, ha időközben meghalt.

 






Ezeket az iratokat pedig tulajdonképpen bárki felhasználhatja, hogy az elhalálozott nevében szavazzon.

“A már regisztrált külhoniaknak leveleket küldtünk, amiben felhívtuk a figyelmüket arra, hogy szerepelnek a névjegyzékben, és ha valamilyen adat változott, azt jelentsék be” – tette hozzá az elnökhelyettes. Arról nem beszélt, hogy vajon hány halott tett eddig bejelentést a saját elhalálozásáról…

 

A Gáva-interjúból világosan látszik, hogy mostanra már a kormány a látszatát sem akarja fenntartani annak, hogy egy tiszta, átlátható választási rendszert képes működtetni. Simán lehet csalni, akik pedig kompetensek lennének mindezt ellenőrizni, tehetetlenek ellene…

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top