Politika

Igen csak zajos rendszerváltás lesz az Orbán-rendszer következménye!

A politikai elemző szerint Orbán Viktor miniszterelnök tartós berendezkedésre készül, ám ha a rendszer bármiért is meginog, gyorsan eljöhet a vége. 






 

“Hiába vannak meg formálisan a demokratikus intézmények, a hatalomváltás szinte lehetetlen, az ellenfél minden eszközzel megsemmisíthető, ellenzéki erők csak zárványként létezhetnek Magyarországon” – mondta Tölgyessy Péter egy konferencián. Az Index utána készítetett interjújában a politikai elemző azt mondja, az ország ismétlődő nekilendülések után valahogy mindig visszatér a leválthatatlan főhatalom otthonosságához, 25 évvel a rendszerváltás után újra nyakunkon a leválthatatlan hatalmi szerkezet. Tölgyessy szerint a Kádár-korszak mintái – mint az ügyeskedéssel előbbre jutás – tovább élnek a társadalomban is. Az Orbán-rendszer támogatottságának egyik fő oka, hogy a kapitalizmust megpróbálja a hazai mintákhoz igazítani.

 

Visszautalva a 90-es évekbeli Fidesz-építkezésre azt mondja, a Fidesz-alapítók jó részének az alapélménye, hogy “a baloldali pártok a kommunizmus éveiből hozzák roppant média és gazdasági hatalmukat, és bűnben fogant klientúrájuk átfogja az egész országot. Velük szemben kizárólag egy hasonló erő lehet eredményes. A Fidesz politikusai arra jutottak: ölni kell, különben ők ölnek meg minket, és köztes megoldás nincs.”






 

Vérbeli háborús politikus

Tölgyessy Péter azt mondta, Orbán Viktor a nyolcvanas évekbeli kezdettől mindenkor az uralkodó korszellem élén próbált járni.

“Habozás nélkül alakítja céljaihoz akár a tényállításait is. Az igazság és a racionalitás nála mindig a politikai akarat szolgálólánya volt.”

Az elemző szerint Orbán 2010 után elsőként ismert fel egy egészen új trendet a világban. Orbán vérbeli háborús politkus, túlerő láttán korrigálja a politikáját, azonban

“mégis alapvetően Mussolini veszélyesen élni tételét követi. Naponta kell neki legyűrendő ellenfél.”

Azt is kimondja, hogy a kormány a klientúrát eteti középosztály-építés helyett.

Hosszú fennmaradás után gyors bukás

 






Arra a kérdésre, hogy mikor és hogy fog megbukni a rendszer, Tölgyessy Péter azt mondta, “a mi térségünkben általában a nemzetközi helyzet szokott fokozódni”. Úgy véli, hogy amíg ennek a rendszernek van felhajtóereje, van népi támogatottsága, a világtrend nem változik, addig ez létezni fog, de ha a trend megfordul, gyorsan átélhetők lesznek a ma is nyilvánvaló, súlyos belső feszültségek.

 

“Néha megdöbbentően gyorsak a rendszerváltások. ‘87-ben is úgy tűnt, hogy a Kádár-rendszer még jó darabig eltarthat. Aztán hamarjában összedőlt önmaga súlya alatt, megette a rozsda, és a nagy Szovjetunióval együtt egyetlen csattanással összeomlott.”

Nincs jó híre az ellenzék számára

Történelmünkben a rendszerek általában az ellenzékükkel együtt buknak, a következő választáson nem a rendszer régi ellenzéke győzött, hanem

“a megváltozott nemzetközi és belső viszonyok közepette a rendszer és ellenzéke együtt bukott el.”

Az új rendszer pedig sokszor más hatalmi és gazdasági szerkezetet hozott – fejtegeti Tölgyessy.

“Bajosan hihető, hogy a centrális erőteret a mai ellenzéki kínálatból győzheti le egyszer majd valaki. Félek, hogy Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor valójában része az Orbán-rendszer hatalmi felállásának, és a többiek is azok.”

Az ellenzék bénasága jelentős részben csak látszat, a ténylegesen betöltött alárendelt szerep következményei, de ettől még mutatkozhatnak valóban bántóan alkalmatlannak. Az elemző szerint ráadásul a sokfelé osztott ellenzék inkább stabilizálja a rendszert.






 

Orbán tartós berendezkedésre készül

A politikai elemző azt mondja, a civilektől több félnivalója akad a rendszernek, mint az ellenzéki pártoktól, de a magyar társadalom nem vesz részt tartósan civil megmozdulásokban. Ráadásul ha a kormány enged valamit, részben csökken a közfigyelem, a mozgalom ellankad, az egyetlen célú megmozdulásból képtelen átlépni egy magasabb fázisba. A magasabb fázis ellen a miniszterelnök is alaposan dolgozik.

“Egy bizonyos, a miniszterelnök tartós berendezkedésre készül”

 

– mondja az elemző, aki szerint ma még jobbára Orbánnak dolgozik a világ mozgása. Rendszerének létezése akár hosszú évtizedekre is szólhat, ugyanakkor a rendszerváltás előtt ezzel a párttal szemben is egy rendíthetetlennek látszó hatalom állt.






 

“Utolsó száz évünkben 11 különböző rezsim váltogatta egymást. A mostaninak is alighanem zajos rendszerváltás lehet a következménye. A Fidesz eredményei jó eséllyel zsákutcában elért diadalok, a berendezkedés újra eltávolít a magyar polgárosodás évszázados reményétől. Ha a rendszer bármiért mégis meginog majd, meglepően gyorsan eljöhet a vége.

Forrás: HVG  | f2




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top