Politika

Elszúrta az Orbán-kormány a Haladás támogatását, hiába a pénz, nem tudják a stadionra költeni

168ora.hu

Az Orbán-kormány április 30-án hozott határozatot arról, hogy a költségvetésből 298 millió forint támogatást biztosít a szombathelyi stadiont használó Haladásnak, amelynek komoly gondot jelent a 15 milliárd forintból épült létesítmény bérlésének finanszírozása. A klub likviditási gondokkal küzd, a labdarúgók fizetése is rendre késik, pénzügyi gondjai viszont csak egy következményt jelentik, a stadion működtetési költségeivel alig számoltak a városban az építéskor, a hiányzó összeget a kisebbségi tulajdonos önkormányzat pótolgatta ki korábban több százmillió forinttal. A magas költségekkel tehát a csapat és a város is szenved, az Orbán-kormány ezt a terhet vállalta át  adófizetők pénzéből.






Azonban a kormányzati támogatás ezúttal nem nagy segítség.

 

A szombathelyi portál, ugytudjuk.hu szúrta ki, hogy a kormányhatározat egyedül a HVSE-t jelöli meg a 298 millió forint jogosultjának. A pénzt a stadion bérleti díjának fizetésére használhatják, azaz közvetve összejönne a stadion működési költsége a csapaton keresztül. Azonban a stadiont valójában három különböző jogi személy bérli, mind a Haladás nevét használja: a HVSE-n kívül bérlő még a HVSE Kft és a Haladás Labdarúgó Kft. is.

 

Összesen 162 millió forintot kellene most kifizetniük, azonban a támogatást csak a HVSE használhatja, azaz a többi egység nincs kint a vízből, valamint a stadion üzemeltetésére sem született megoldás. A HVSE-nek leosztva 62 millió forint a bérleti költsége, a többi pénz pedig ott fog ülni a számlán.

 

Fontos megjegyezni, hogy a határozat módosításával az Orbán-kormány orvosolhatja a helyzetet.

 

A stadiont egy önkormányzati cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemelteti, ennek állítólagos éves költsége közel 500 millió forint. Ennek kapcsán kell kiemelni, hogy

az Orbán-kormány csendben, részletekben egy teljes év működési költségét átvállalta.

 






Korábban beszámoltunk róla, hogy a HVSE kapott már segítséget a Szombathely jó magaviseletével elnyert futballstadionra, egy december 23-i kormányülésen a Haladás VSE sportszakmai többletfeladatainak támogatására 180 millió forintot biztosítottak. Azaz a mostani támogatással együtt a klub csaknem 480 millió forintot kapott már. Ezen felül közel 350 milliót adott a város két egyesületnek, de az együttesen már 830 millió forint is kevésnek bizonyult.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top