Politika

Külföldi vendégmunkások vehetik el a magyarok munkáját a hazai szakszervezetek szerint

Fotó: Facebook/MASZSZ

A Vasas Szakszervezeti Szövetség félpályás útlezárással tiltakozott ma a Suzuki esztergomi gyáránál, mert úgy vélik, a cég semmibe veszi a magyar munkavállalók jogait. Az érdekvédők attól tartanak, hogy a magyar dolgozók hátrányba kerülhetnek a külföldi vendégmunkások miatt, akik nem mondanak nemet a túlóráztatásra – írja a Népszava.




 

Tavaly év végén a fideszes többségű parlament elfogadta a Munka törvénykönyvének rabszolgatörvény néven elhíresült módosítását, miközben a hatóságok egyre kevésbé ellenőrzik a munkavédelmi vagy a munkaidőre vonatkozó szabályok betartását. A hazai 4,5 millió munkavállaló közül mindössze 73 ezret ellenőrzött tavaly a hatóság, és még így is a korábbinál háromszor több túlóráztatással kapcsolatos visszaélésre derült fény.

Eközben a gyárakban egyre nagyobb létszámban jelennek meg a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő ukrán, szerb, indiai vagy mongol és vietnami vendégmunkások. Tavaly már 61 ezer külföldi kért munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt, míg 2017-ben még csak 24 500.

 

A kormány is segítséget nyújt azzal, hogy eddig 450 millió forintért hirdették a lehetőséget az EU-n kívüli országokban, a munkavállalási engedély nélkül a régióból (Ukrajnából, Szerbiából) betölthető szakmák, munkakörök számát pedig 119-re emelték. A tavalyi 55 ezerről pedig idén 57 ezerre növelték a Magyarországon foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok kvótáját.

 

A vendégmunkások elszállásolására több munkásszálló épül vagy alakul át motelből, panzióból.

– A gyakran munkaerő-közvetítő cégek által toborzott vendégmunkások azonban nem ismerik a magyar munkavállalói jogokat, nem lépnek be a szakszervezetekbe, nem tiltakoznak a jogsértések ellen

– mondta László Zoltán, a Vasas alelnöke.

A lap azt írja, hogy számos autóipari üzemben hirdettek létszámstopot, nem pótolják a kilépő dolgozókat sem, vagy pedig a magyar dolgozókat cserélik le az olcsóbb külföldiekre. A szakszervezeti vezető szerint pedig nem feltétlenül olcsóbbak, hiszen számukra szállást is kell fizetni. Nem tiltakoznak viszont a túlóráztatás ellen, nagyobb létszámleépítésnél pedig elég csupán a kölcsönző cégnek jelezni, hogy nem tartanak rájuk többet igényt, még végkielégítést sem kell nekik fizetni.

 




A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közben bejelentette, hogy az Nemzeti ILO Tanácshoz fordul jogorvoslatért, mivel a Suzuki nem engedte be a gyárba a szakszervezeti képviselőket. A MASZSZ azt is közölte, hogy a kormánytól azt várják, hogy a hangzatos jelszavak helyett határozottan lépjen fel a magyar dolgozók képviseletében.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top